23to23 | jelous ke?!.




^_ASSALAMMUALAIKUM_^


" ala,kau kan kesayangan....... "
" err,cikgu ... cari kau! "
" .....kau la cakap,kalau kau cakap,mesti dia OK "

dermm,sejak dari zaman sekolah sampai ke zaman universiti neyh,eca suka dapat perhatian dari orang.hahaha,statement langsung tak boleh blah!.apa yang eca cuba maksudkan disini,..eca sering menjadi contoh kepada orang lain,bukan mendabik dada...tapi hakikat.

macam dulu masa sekolah menengah, eca aktif dengan persatuan dan antara yang menjadi harapan.So,bila ada aktiviti mahupun pertandingan yang diadakan disekolah ataupun mewakili....mesti join!.Terutama bahas.So,bila terlalu banyak mewakili sekolah tu,kena pula rapat dengan guru pembimbing.Dah lah rapat dengan guru pembimbing,sampai satu tahap.....kawan-kawan cakap,"anak emas cikgu".eh eh,bukan anak emas ke anak kesayangan ke....tapi bagi eca,itu kepercayaan cikgu bagi.Bila kita rapat dengan cikgu pula,kita senang nak refer anything terutama dalam hal berkaitan pelajaran.Soal hati dan perasaan pun boleh juga,tapi taklah asyik nak mengadu domba dengan cikgu pasal itu kan,cikgu kita pun pandai BOSAN juga.Macam dulu,eca rapat dengan Cikgu Rozana (taktahu dia mengajar dekat mana dah).Masa form 4,dia hantar eca wakil sekolah pergi join perkhemahan sastera anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka,mestilah syok kan!...ada juga yang tertanya-tanya,..napa cikgu pilih eca?.ada pula yang cakap,"anak emas cikgu".Eh eh,BUKAN!...salah satu sebabnya,cikgu tahu eca minat sastera....Lepas tu pula,masa form5,ingat nak tambah subjek SPM.dari 10subjek,..eca tambah 1subjek iaitu Kesusasteraan Melayu.Boleh bayangkan tak,camna budak kelas Sains Tulen belajar Fizik,Biologi,Kimia,Matematik Tambahan belajar sastera?.Dua bidang yang berbeza kan?!.Nasib baik Cikgu Rozana bagi kebenaran suh tambah subjek sastera.Nak belajar pun senang je rujuk dia.well...kesusasteraan melayu dapat A2,Biologi dapat D7.hahahaha.

masuk alam universiti ne lain sikit,especially bila dah start subjek major.Yela,untuk subjek major tak ramai dalam satu kelas,..paling ramai 28-32.So,lecturer memang senang nak kenal.Tambah-tambah lecturer pula 3 orang je...pusing-pusing muka kita,muka dia.So,tak perlu lah nak cakap,"eh eh,aku tak suka lecturer tu,malas lah masuk kelas dia" <--classmate cakap!.See,dia silap disitu.Camna lecturer nak kenal kita,apatah lagi nak bagi extra marks tuk kita kan?!.Bukan bermaksud suh korang nak 'kipas-kipas' lecturer,tapi respect lecturer korang,sure korang akan dapat ganjaran yang setimpal.Macam eca,hari tu....(masa tu ada rajin sikit,before class buat persediaan untuk topik yang akan dibelajar!),dalam kelas bial lecturer tanya dapat lah jawab.So,lecturer pun suka tanya kita balik-balik.Bila dia dah suka kita,kita pun akan rasa enjoy dalam kelas...apa yang kita study pun senang nak masuk.Contoh lain pula,...dalam kelas seorang lecturer ne,eca suka duduk depan.Bukan apa,bila duduk depan,kita akan senang sikit nak nampak whiteboard.Bila mengkhayal cerita cinderella kahwin anak raja pun,still boleh join the class,sebab lecturer akan alert bila orang depan dah berkhayal,nanti lecturer akan sedarkan kau dari terus berangan kahwin anak raja.Kalau duduk belakang,dia tak peduli sangat.Lantak kau nak buat apa!.End up rugi je masuk kelas kan?.

Then,one of my lecturer ne suka pula puji cara eca.Means,cara eca susun nota.Yela,lecturer bagi nota lain-lain.Ada nota baru,dia bagi lagi.So,dari kita je camna nak susun.As student yang orang cakap,"skema"...eca suka susun nota tu ikut tarikh nota diberikan.Then,,bindingkan nota tu.So,bila pergi kelas,..takdelah nota-nota tertinggal kan?!.Then,cara pembelajaran eca pula,...bersedia untuk exam.Means,awal semester lagi...dah print/copy soalan exam semester-semester lalu.Sebab,eca tahu,nak dekat exam...lecturer memang akan bincang semua soalan tersebut sebagai revision kami.Then,bila lecturer tanya pasal past exam paper,eca dah get ready pun.Tambahlah lecturer suka kan?!.Cuba tempatkan diri kita ditempat lecturer tu,...mesti kita nak student yang bersiap sedia awal...dan tahu pengurusan diri(nota lengkap,rajin datang kelas,rajin ajukan soalan).Betul tak?!...Thats why,eca suka ready awal-awal.Even,sometimes ada sikit malas.=.=",tapi sifat malas tu,kita boleh tolak tepi kan?...syhhh sifat malas.

tak hairanlah bila my lecturer selalu cakap (and he point me that time)
" she's a good girl "
"I do like how she manage her notes"
"You should follow what she's doing"

eh eh,sometimes my lecturer pun marah juga dengan eca,sebabnya kadang-kadang buat kerja macam takbuat,yela keja group kau buat sorang-sorang...mana laratkan?!.=.="

memanglah bangga bila dapat pujian,siapa tak bangga kan?!.Tapi bangga bukan bererti riak ye.Takde nak 'tembirang-tembirang dengan kawan lain'.Sebab bagi eca,each people ada keistimewaan tersendiri.Cuma,dalam pembelajaran...better disiplinkan sikit.Means,nota kena lengkap...kelas wajib attend..assignment siap waktunya.Apatah lagi bagi eca yang bergelar bakal pendidik ne,kita kena disiplin barulah bakal student kita pun akan respect kita.Cuba bayangkan seorang pendidik yang datang lambat ke sekolah,berpakaian tidak kemas,berambut panjang....mana contoh yang baik untuk student?.jadi,jangan bising bila student kau pun pergi sekolah tidak kemas,rambut panjang,datang lambat,pecah masuk klinik..eh eh,siapa tu?tak tahu la,tak ambil tahu pun (*.*)

so,moral of the story hari ini,takyah nak jelous ke apa dengan orang lain.Sometimes,orang lain puji kita untuk dijadikan contoh kepada orang lain.Tak semua dari kita miliki kepandaian yang sama.Macam eca,memang agak bagus dalam pelajaran berbanding adik perempuan.Tapi bila masuk bab cuci kain,menjahit...dia lagi expert!.oo,malunya...tapi dia masih kalah dalam hal buat cheese cake[taknak kalah juga].

*takyah nak jelous-jelous oke?!.*

entry ini autopublish ye kawan-kawan,lagi busy dengan revision for exam.wish me can answer all the question given

0 comment... add one now

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*