Terung ala Filipino.


Assalammualaikum.


err,tajuk masakan main hentam je kan?!...macam begini ceritanya,eca teringin nak sangat nak makan terung,which masakan terung ne asalnya dari pilipin....yeah,sila percaya!.Kebetulan hari ahad yang lepas,my best friend,Jen stay dekat rumah sewa ne,so ask her to prepare the dish for our lunch.senang,cepat dan sedap!.

Bahan-bahan:
Terung
Telur
Garam
Minyak (untuk menggoreng)

Cara memasak:
1) Panggang/Bakar terung terlebih dahulu.
2) Setelah masak,kupas kulit terung.(kesan dipanggang tu dibuang yer)
3) Pecahkan telur dalam bekas dan pukul (macam buat telur dadar) + tambah sedikit garam.
4) Panaskan minyak dalam kuali.
5) Terung yang telah dipanggang tadi dilenyekkan.
6) Tuang telur yang telah dipukul keatas terung tersebut.
7) Sebatikan telur dan terung.
8) Setelah minyak dipanaskan,masukkan terung.
9) Goreng sehingga telur masak.

seperti biasa,bagi korang terliur sedikit.(ishhh,lepas ne boleh buat sendiri,taklah terliur lama-lama)
Terung yang siap dipanggang dan dibuang kulitnya.

Terung yang telah dilenyekkan menggunakan sudu

Terung dicampur dengan telur

Terung yang sudah siap digorang.

terliur ke tidak ne?..cepat gi pasar,beli terung..boleh masak sekarang,takpun malam ne.hehehehehe.
My bestfriend,Jen pun blog pasal ne dekat tumblr dia.muahahahaha.jom singgah-singgah sambil follow Jen di tumblr dia.->> AkemiJenn

{ 7 comments.. read them below or add one }

Saya Disini Saya Disini 24 February, 2012
sedpnye..xpenah mkn lgi cm ni
Niza Romli Niza Romli 24 February, 2012
unik la eca makanan ni. mcm nk try jugak lah...thanks eca
Cik Nur Cik Nur 24 February, 2012
Terima kaseh eca...Alhamdulillah..makin sihat.. :)

Skang ni cuma tak berapa selera mkn..tapi bila tgk gambar telur ni, jd lapar lak..

first time dgr nama masakan ni..hihi
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 24 February, 2012
@Saya Disini,masakan pilipin ne,boleh try.hehehe
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 24 February, 2012
@Niza Romli,try2x..nnti gtau hasil.heheehe
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 24 February, 2012
@Cik Nur,nama masakan dibuat2x je.hahahaha XD
NugRuL SakuRa NugRuL SakuRa 23 March, 2012
nak try jugakkk mlm neh...yehaaa !!

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*