Tips Elakkan Blog jadi BERAT.


Assalammualaikum.

Kadang kala kita taksedar blog kita ne sebenarnya BERAT.#yela,ko guna Unifi..guna Streamyx,laju je lah.yang eca duk dari dulu setia dengan berukband tiap bulan habis RM70 neyh semput gak nak berBW.

kali ini,eca nak kongsi beberapa tips untuk kita semua agar BLOG JADI LEBIH RINGAN.

1. Minimumkan post entry pada page utama.


Dalam setiap page korang,minumumkanlah post entry untuk dipaparkan.Contohnya,setiap kali korang buka blog korang,pasti akan nampak 3-5 entry yang korang update.Ini akan menyebabkan page korang tu jadi terlalu panjang,ditambah lagi karang upsr yang begitu panjang...so setiap page yang dibuka akan mengambil masa yang agak panjang untuk loading sepenuhnya.Kalau orang sabar,oke lah..yang dak tak sabar,blah terus.
So bagi ubah settings ne,ikut langkah-langkah berikut:

Dashboard -- Settings -- Posts and Comments -- Posts -- Show at most [letak nombor 2] [pilih option post].


2. Penggunaan scroll.
Anda adalah amat digalakkan untuk meletakkan scroll dalam blog.Scroll boleh diletakkan di dalam  senarai bloglist dan juga archieve.Cuba bayangkan kalau setiap bulan anda menulis lebih dari 50 entry,betapa panjangnya senarai tue...*bayangkanlah!!!!.Dengan adanya scroll,ada telah menjimatkan banyak ruang.*dan boleh letak lebih banyak bloglist :)

3. Minimumkan widget.
Widget memang mencantikkan blog kita,tapi widget yang berlebihan akan melambat proses loading blog kita.So,takyah lah buat blog lawa-lawa tapi widget berhambur..widget kiri kanan,sampai eca terus klik X dekat penjuru tue.....

sekian 3tips dari eca setakat ini.Tips ne eca buat sekadar perkongsian untuk kita semua....ada diantara blog yang best dan menarik eca kunjungi sangat-sangat berat.tambahan pula eca ne sekadar pengguna berukband biarpun berada di lingkungan wilayah berkelajuan 3G yang agak tinggi tapi STILL masih lambat untuk loading.semoga entry ini bermanfaat untuk kita semua.
Tips Elakkan Blog jadi BERAT.

{ 9 comments.. read them below or add one }

IntaNBerliaN IntaNBerliaN 14 February, 2012
thanks utk tips ni eca.. betoi tu.. akak pun guna broadband.. bila berat.. semput nk tunggu hbs loading... time hbs limit lg lahh..hihii
hudahassan ^^ hudahassan ^^ 14 February, 2012
Blog sye berta tak eca ? huhu

*jwpn kne ikhlas :)
:: Cik Nur :: :: Cik Nur :: 14 February, 2012
ermm..pengunna srcoll tu..cik nur tak reti la..huhuhu...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 14 February, 2012
@IntaNBerliaN,kita samalah guna broadband je...hikhikhik.
izan mama mia izan mama mia 11 June, 2012
salam kenal...saya pun gn broadband...nak buka blog sendiri kena buat 2/3 kali....kenapa blog saya berat walaupun dah cek tak sampai 100kb pun....minta tolong tgk kan blog saya boleh?....
folo cni juga...

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*