Kemana Anda Selepas STPM/SPM?


Assalammualaikum.

Keputusan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia(STPM) telah pun diumumkan manakala keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bakal diumumkan pada 21 Mac 2012.Semakin berdebar hati adik-adik kita yang telah menduduki SPM  tahun lalu.Eca mendoakan agar mereka semua bakal mendapat keputusan yang cemerlang.

Persoalannya,kemana arah tuju adik-adik kita ne selepas STPM dan SPM?.Ada yang telah penat belajar lantas mencari kerja.Ada pula yang bekerja sambil menunggu peluang belajar.Ada pula yang mengulang peperiksaan untuk kali ke-dua agar mendapat keputusan yang lebih cemerlang?..Ada tak yang tercari-cari kolej mahupun universiti untuk sambung belajar dalam bidang yang digemari?.

jom kita cek out beberapa kolej/universiti berikut:.


Antara program yang ditawarkan dari peringkat diploma ke peringkat ijazah merangkumi pelbagai bidang.Antaranya ialah ;


So,nak tahu lebih lanjut,boleh KLIK sini.
nak jadi junior eca?....jom cek out Unirazak/Umtech

ke nak study di  luar negara?.jom cek out sini.|University of London|


kemana pun adik-adik semua,ingat untuk sambung pelajaran yer.Tak kisah lah nak study dimana pun mahupun apa-apa bidang sekali pun.Insyaallah,apa yang dicitakan akan tercapai.

Ada yang taknak sambung belajar kerana kekangan kewangan.Jangan risau,sekarang semakin banyak institusi kewangan yang menawarkan pinjaman pelajaran.PTPTN ada,biasiswa MARA ada,biasiswa kerajaan negeri ada..........so,takyah nak risau!.Usaha agar kamu dapat pinjaman untuk sambung belajar.[jangan pula duit tu digunakan untuk berjoli sakan yer!!!]

jangan lah tak sambung STUDY pula..rugi tau.Selagi mampu,tak salah kita mengejar ilmu hatta kenegara China sekalipun!. ^-^

sekarang dah Semester 8,lepas ne Latihan Mengajar kat sekolah,then final semester dan siapkan thesis.
tak sangka dah nak grade.Alhamdulillah.
Kemana Anda Selepas STPM/SPM?

{ 8 comments.. read them below or add one }

Miss N™ Miss N™ 17 March, 2012
lepas STPM tggu STPM lagi la..hihih
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 17 March, 2012
@Cik Nur...STPM,sijil tunggu pinangan mertua :D
Unknown Unknown 17 March, 2012
dah nak grade...alhamdulillah..:)
Syuhada Syuhada 17 March, 2012
Cepat pilih...nak masuk U ka..kawen?
HEHHEHEHEHHEHEH :P
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 18 March, 2012
@Papa Mifz,...yeh..konvo bulan Okt/Nov 2013.xsabar gak :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 18 March, 2012
@Syuhada...nak kawen lepas habis U.hahaha :D
Unknown Unknown 02 June, 2012
ella tengah mencari idea untuk ke luar negara ni.. hehe

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*