Resepi Jantung Pisang Tumis Belacan #terjun.


Assalammualaikum

hari ini kongsi satu resepi lagi.
Resepi Jantung Pisang Tumis Belacan #terjun.ehem ehem,#terjun sebab main terjun je semua bahan-bahan ke dalam periuk.[harap bakal mak-mertua suka]

Bahan-bahannya :
Jantung pisang (direbus terlebih dahulu kemudian dihiris)
Beberapa ulas bawang putih dan bawang merah
Beberapa biji cili padi (lagi banyak lagi pedas)
Seinci belacan (lagi banyak,lagi terangkat!)
Segenggam udang kering (gunakan ikan bilis pun oke!)
Minyak masak
Garam dan ajinamoto

ne rupa jantung pisang tu ye,bagi yang tak tahu.


Cara-cara memasak :
1) Rebuskan jantung pising terlebih dahulu.
2) Sementara menunggu jantung pisang masak,rendamkan udang kering terlebih dahulu.
3) Kupas bawang merah dan bawang putih.
4) Tumbuk atau kisar bawang merah,bawang putih,cili padi,belacan dan udang kering.
5) Jantung pisang yang telah masak,hendaklah dihiris nipis.
6) Cuci jantung pisang dan toskan.
7) Panaskan minyak masak.Setelah panas,masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk/kisar terlebih dahulu.
8) Apabila bahan tumisan telah naik bau,masukkan jantung pisang yang telah dihiris.
9) Gaul sebati.Masukkan air jika perlu.
10) Masukkan garam dan ajinamoto.
11) Biarkan sehingga masak dan boleh dihidang.

siap untuk dilahap sepuasnya
oh ya,ada bahagian jantung pisang yang keras-keras tu takyah la masuk sekali,buang je.ada yang eca masukkan then buang time nak makan.gila keras nak makan!.hahaha.


amacam?oke tak resepi kali ne?.Minggu lalu,sempat masak resepi ne kat rumah sewa,housemate pun suka makan.[eca suka masak,dorang suka makan..tapi eca gak yang gemuk =.=" eh eh,comel!]


errr,makcik!!!(gaya sopan malu tapi mahu)..dah boleh masuk meminang.(Y)
#even tak habis belajar,dah boleh booked tau!.(agak miang disitu)

{ 11 comments.. read them below or add one }

IntaNBerliaN IntaNBerliaN 23 March, 2012
hahhahah... makcik.. cpt dpg booked eca.. hihiii
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 23 March, 2012
akak dgn sengaja dtg klik MAGNUM dekat sidebar eca tu..kikikiii
Miss N™ Miss N™ 23 March, 2012
baru je makan jantung pisang hari tu, mak masak jatung pisang lemak cili padi.. :)
Unknown Unknown 23 March, 2012
jantung pisang masak lemak cilipadi memang sedappp!!
Shiema Sufian Shiema Sufian 23 March, 2012
Alaahaaaai, sedapnye. dahlama tak makan ulam jantung pisang (:
Syuhada Nasya Syuhada Nasya 23 March, 2012
hhahaha . nak satu .. untung laaaa hhahaha
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 25 March, 2012
@IntaNBerliaN hakhakhak...makcik mana ne?..cepat carikan :D
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 25 March, 2012
@Cik Nur wahhh...jantung pisang masak lemak...sedap sedap :D
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 25 March, 2012
@CikPuan Azizah ye ye..nak try juga masak gitu...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 25 March, 2012
@shiema sufian dibuat ulam pun sedap..cecah sambal belacan..perghhhh
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 25 March, 2012
@Syuhada Nasya wah..apa yg untung?.konpius =.="

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*