Loading...

Makanan Segera,tak elok untuk kesihatan tapi ....

[ Eca Dwinky Asha][ Thursday, April 19, 2012][ ]
Assalammualaikum.

adakah anda sedar bahawa sesetengah makanan tuk tak elok untuk KESIHATAN kita...yeah,sesetengah makanan itu memang tak elok untuk kesihatan tubuh badan kita.Tapi,dah tahu tetap gak nak makan kan?!.Especially student macam eca neyh..tahu tak lok ,tapi............................(alasan banyak punya)

bagi eca tak perlu banyak sangat alasan,sebabnya alasan yang amat TEPAT adalah perkataan MALAS.betul tak?..yela,malas nak masak,malas nak beli banyak bahan,..so,alternatif paling mudah ialah dengan pengambilan makanan segera seperti 
  • Mee Segera 
  • Nescafe 3 in 1
  • makanan dalam tin 


seriously,eca cuba elakkan tiga makanan diatas.Kalau boleh,taknak sentuh langsung...tapi da parents belikan,eca makan dan minum juga.Cuma,tak boleh diamalkan selalu.eca pun dengan senang hati juga 'giveaway'kan makanan dan minuman tersebut kepada kawan-kawan.#mana nak dapat housemate yang gini baik?!.hehehe.

ada pula yang beri alasan kepada eca,bila makanan segera tersebut menjadi pilihan mereka.....


makanan dalam tin pula tahan lama.Selain itu,banyak pilihan dan tinggal dipanaskan sahaja.










 mee segera cepat disediakan.Balik rumah,sambil tunggu air masak,boleh buat kerja lain seperti lipat kain dan lain-lain.






nescafe 3 in 1 pula tinggal campur air.Tak perlu beli gula dan susu.agak jimat disitu.






well,memang la logik alasan tu.Tapi kalau dah hari-hari melantak mee segera,tiap-tiap kali minum 3 in 1,asyik-asyik melantak variasi of makanan dalam tin...tak pandai MUAK ke?!.aduh aduh,eca yang lihat housemate makan mee segera pun dah rasa nak muntah,inikan dia yang hari-hari makan mee segera.

bukan bermaksud eca tak makan ke semua tu,cuma agak jarang.Macam semalam,eca stay up nak siapkan draft assignment,barulah eca bancuh nescafe 3 in 1.Itu pun sebab stok nescafe biasa tu takde.Kalau tak,nescafe 3 in 1 tu tersadai kat bakul simpanan makanan eca je.

Keburukan makanan segera ne takyah nak cakaplah kan..semua dah tahu,pada yang tak tahu,jom layari blog makanan segera ne.Baca,teliti dan renung-renungkan.---> Blog Makanan Segera|membunuh dalam senyap|

.nanti eca akan kongsikan cara eca elakkan makan makanan segera.