Makanan Segera,tak elok untuk kesihatan tapi ....


Assalammualaikum.

adakah anda sedar bahawa sesetengah makanan tuk tak elok untuk KESIHATAN kita...yeah,sesetengah makanan itu memang tak elok untuk kesihatan tubuh badan kita.Tapi,dah tahu tetap gak nak makan kan?!.Especially student macam eca neyh..tahu tak lok ,tapi............................(alasan banyak punya)

bagi eca tak perlu banyak sangat alasan,sebabnya alasan yang amat TEPAT adalah perkataan MALAS.betul tak?..yela,malas nak masak,malas nak beli banyak bahan,..so,alternatif paling mudah ialah dengan pengambilan makanan segera seperti 
  • Mee Segera 
  • Nescafe 3 in 1
  • makanan dalam tin 


seriously,eca cuba elakkan tiga makanan diatas.Kalau boleh,taknak sentuh langsung...tapi da parents belikan,eca makan dan minum juga.Cuma,tak boleh diamalkan selalu.eca pun dengan senang hati juga 'giveaway'kan makanan dan minuman tersebut kepada kawan-kawan.#mana nak dapat housemate yang gini baik?!.hehehe.

ada pula yang beri alasan kepada eca,bila makanan segera tersebut menjadi pilihan mereka.....


makanan dalam tin pula tahan lama.Selain itu,banyak pilihan dan tinggal dipanaskan sahaja.










 mee segera cepat disediakan.Balik rumah,sambil tunggu air masak,boleh buat kerja lain seperti lipat kain dan lain-lain.






nescafe 3 in 1 pula tinggal campur air.Tak perlu beli gula dan susu.agak jimat disitu.






well,memang la logik alasan tu.Tapi kalau dah hari-hari melantak mee segera,tiap-tiap kali minum 3 in 1,asyik-asyik melantak variasi of makanan dalam tin...tak pandai MUAK ke?!.aduh aduh,eca yang lihat housemate makan mee segera pun dah rasa nak muntah,inikan dia yang hari-hari makan mee segera.

bukan bermaksud eca tak makan ke semua tu,cuma agak jarang.Macam semalam,eca stay up nak siapkan draft assignment,barulah eca bancuh nescafe 3 in 1.Itu pun sebab stok nescafe biasa tu takde.Kalau tak,nescafe 3 in 1 tu tersadai kat bakul simpanan makanan eca je.

Keburukan makanan segera ne takyah nak cakaplah kan..semua dah tahu,pada yang tak tahu,jom layari blog makanan segera ne.Baca,teliti dan renung-renungkan.---> Blog Makanan Segera|membunuh dalam senyap|

.nanti eca akan kongsikan cara eca elakkan makan makanan segera.

{ 10 comments.. read them below or add one }

Che rosliza Che mat Che rosliza Che mat 19 April, 2012
selalu jugak makan makanan segera nie...terutama sardin hihihi
fRaMe+LenSeS fRaMe+LenSeS 19 April, 2012
da lama da eca. ;) baru pasan ae? ehhe
CikPuan Azizah CikPuan Azizah 19 April, 2012
yang tu la paling senang nak cari kan.. aduh..kena elakkan jugak ni..huhuhu
fieda fieda 20 April, 2012
dilu kt umah ni mmg wajib kena ada sdin dan maggi..huhuhu..tp sekarang ni kak fieda dh kontrol time gi beli brg dapur awal bulan tu cuma ambik maggi sepeket(5 bgkus)2 tin sadin kecik utk digunakan dlm sebulan...taknak lebih2 la..nescafe 3 in 1 dah lama stop dh..

klik2 jacobs..
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 20 April, 2012
adoiii.. meggi tu ada kat umah akak ni haa... td br beli 5 paket.. bkn pe, kalu tgh2 mlm, tetiba lapo.. meggi le jwbnya.. senang + cepat..hihii.. tp mmg xelok amlkan.. adoiii

klik iphone 4s
Fadzmie Mohamad Fadzmie Mohamad 20 April, 2012
Sekarang ni pencen sudah makan megi. Kin penyakit cepat kunun kalau hari-hari makan megi.
Yas y Yas y 20 April, 2012
Kengkadang kalau dh lapa sgt, terpaksa jugak telan mee maggi tu...nk wat camne....dh mende lain tak de [biasanya kt tmpt keje laa...:)]
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI 20 April, 2012
maggi tu mmg jrg nak makan.. ada sejarah tersendiri..huuh.
MamaEma MamaEma 20 April, 2012
kelmarin sebab tak tahan lapar sangat gie masak mee segera..dan semalam masak pula sardinnya...hehehe

tapi tidaklah selalu
RochelMayMei RochelMayMei 21 April, 2012
Macam tak caya nieyh .. Tapi apakan daya kan !!

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*