Jangan Tukar Blog ID dan Blog Address


Assalammualaikum.

entry ne khas untuk blogger-blogger baru,newbie la kiranya.Macam eca pun,STILL NEWBIE lagi ye kawan-kawan.tak percaya,sudah!.hikhikhik.Kali ne eca nak bincangkan pasal trend suka tukar nama (blog ID) dan alamat blog kamu sesuka hati.padah menimpa tanpa kamu sedari.jom jom baca pandangan eca tentang persoalan ini. #cehhh,ayat..macam masalah besar je kan!.


Tukar Blog ID/nama pena/nickname.


Blog ID juga merupakan nama kita dimedan blogging ne.Kiranya macam nama pena kita gitu.So,apabila menaip di blog sendiri mahupun mengomen di blog blogger-blogger lain,sudah tentu nama kita terpampang di sana.Betul tak?!....dari situ,kita akan dikenali oleh blogger-blogger lain.

Bila sudah dikenali oleh blogger-blogger lain,maka senang untuk kita menaikkan lagi rank kita.eh eh bukan naikkan nama yer,itu orang kejar glemer je.Dari situ juga,kita boleh menarik traffic datang ke blog kita.Yelah,bila dah dikenali,orang nak search kita pun senang je.betul tak?!.


So,bila korang tukar-tukar nama tu,sebenarnya kurang elok yer.Bukan tak elok,tapi kurang maksud eca.Katakanlah,korang mula-mula berblogging gunakan nick "cikcantik",tetiba rasa nak tukar pula padahal ramai dah kenal korang dengan nama tu.Ianya  seperti korang bermula sekali lagi!!!.Dah berada dipuncak terpaksa turun dan mendaki semula.owh penat =.="

So,pemilihan blog ID/nama pena/nickname tu memainkan peranan penting dalam dunia blog.Nasiblah dulu masih belum begitu serius berblogging,eca kerap lah juga tukar nama.Tapi,bila fikirkan hala tuju dalam dunia ne,yerr,,,nama 'ecadwinkyasha' tu serasi sangat.eh eh,cuba korang search dekat pakcik google,taip 'ecadwinkyasha',sah-sah jumpa blog eca,FB eca,Fanpage eca,Twitter eca,Google+ eca..Ini yang eca cuba sampaikan,nickname tak yah ubah-ubah oke?!.letak nama penuh pun oke apa.



Tukar Blog Address/URL Blog.

Blog address memainkan peranan penuh tatkala orang mencari blog kita dialam maya.Mungkin mereka melihat url kita dimana-mana.Ada yang bertukar kad nama,mahupun mendapat link tertentu dari teman-teman.

Cuba bayangkan di blog kamu penuh dengan informasi mahupuan tips.Si A ne tertarik dan menceritakan kepada si B,si B pula teringin nak baca blog kamu.So,si A ne pun berikan url/address blog kamu.Tetapi bila si B mencari blog kamu berdasarkan alamat yang diberikan,dia tak jumpa gara-gara kamu telah mengubah url/alamat blog kamu.Tidakkah anda terasa begitu rugi sekali?!.cuba cakap!!!!.(bukan marah yer)

Ini terjadi kepada seorang teman eca,dia tertukar url blog dia,dan tetiba bila dia search balik entry-entry yang lama melalui linkwithin tu,apa yang muncul ialah "contain not found".Agak sedih disitu.=.="

So,takyah lah nak tukar url korang tu.Before set up blog tu,fikirkanlah url/alamat yang terbaik untuk blog kamu.Cadangan eca,pilih nama yang senang nak dihafal,ringkas dan mudah. err, www.ecadwinkyasha.com <--- payah sikit nak nyebut 'dwinky' tu eh?!.hehehehehe.ada erti disebalik 'dwinky' tu. Eh eh,cuba bayangkan url/alamat blog macam ne --> http://akusukasamadiatapidiataksukaku.blogspot.com. Omakkekau!!!.tu dia,semangat penuh tulis macam tu,tu cik adik manis,url blog ke update status?!.eh eh.

So,moralnya,pilih yang mudah,ringkas dan senang dihafal.cuba hafal ne www.ecadwinkyasha.com.hikhikhik.

harap-harap seciput ilmu eca ini memberi manfaat kepada korang.
sekadar berkongsi,eca pun pernah gak buat silap sebelum ini.
yela,dulu tak fikir panjang,kejap tukar url ini..kejap tukar nama ini.
even kata ganti nama dalam penulisan kejap I,kejap saya,kejap aku,sekarang terasa selesa gunakan 'eca'.hye,I do love it!!!.love love love =)

www.ecadwinkyasha.com bakal expired bulan ogos nanti.sebelum expired baik eca gi renew dahulu.
nak gak ke,jom KLIK sini.kalau lambat renew,susah lah korang nak jejak kaki ke blog eca yang perasan cantik ne.hikhikhik.oh ye,betul ne,tak tipu ada DOMAIN sendiri best,nampak sangat ke'serius'an berblogging tu.even cerita pasal hari ne p tengok konsert Yuna sambil minum susu Dutch Lady dan sambut hari ibu.

{ 20 comments.. read them below or add one }

IntaNBerliaN IntaNBerliaN 11 May, 2012
akak kalu kat entry.. nick IntaNBerliaN tp kalu kat kotak jerit.. ibu alisha... tp rsnya org dh familar 2 nama tu org sama kot..... hahahaa... *perasan hokay... ;p

p/s : akak sedekah ari jumaat.. akak dh klik semua iklan dlm entry ni.. walaupun akak tau.. hihii
Aku Penghibur Aku Penghibur 11 May, 2012
wahhh tips berguna ....saye pon blogger baru :)
Haruno Hana 하나 Haruno Hana 하나 11 May, 2012
betul tu.. Hana x berapa setuju kalo main tukar blog ID ngan blog adress.. susah nak jumpa..
pasal domain tu, Hana berminat jugak.. kalau bertukar ke domain, akn hilang ke stats kita selama ni? mohon Kak Eca berkongsi tips atau apa2 shj mngenai domain utk next entry.. kalau Kak Eca x sibuk la.. :)
Cik Purple Cik Purple 11 May, 2012
pernah, masa down gila hari tuh, cp tefikir mau tukar nama dan url.. tp bila fikir2, mcm mna pun org mesti akan panggil cik purple jugak sebab itu nma yg dorg kenal kan.. nah last2 cp kekalkan jugak nama tuh.. walaupun ndak minat popel.. hehe.. :) btw, jum jon bha GA cp.. na tau bertuah.. hehe.. http://littlequeenstory.blogspot.com/2012/05/mini-giveaway-2012-by-cik-purple.html
my eyes for shine my eyes for shine 11 May, 2012
tau takpe . susah betol klw nak carik bile dah tukar blog id tu .
Niza Romli Niza Romli 11 May, 2012
pernah jugak cuna nak tukar blog add tu tapi rasa macam payah je, terus tak terbuat..heee
Riena Haiqal Riena Haiqal 11 May, 2012
saya memang masih baru dan selalu sangat nak tukar nama saya kat blog.. tu ar.. sekarang dah tak nak tukar dah sebab dah ngam dan sesuai dengan saya.. hukhukhuk :)
fieda fieda 11 May, 2012
kak fieda pun still guna nama dan link yg sama dari awal berblog..dulu ada gak tukar sekejap nama id jadi mama fieda tp ada kwn bgtau nanti akan kacau kat nama top commenter..baru tukor balik ke nama asal..mmg ssusah la org nk cari kita balik kalau semuanya dh tukar kan..
ziezah ziezah 11 May, 2012
betul tu..bila nama senang di sebut..senang nak search.. emm akak nak tukar gak url ni..yg senang nak baca..huhuhu
johari johari 11 May, 2012
singgah sini ye..
Nurul Syuhadah Nurul Syuhadah 14 May, 2012
akak , thanks coz share info nie . Tapi honestly adah nak tukar url blog nie . syes , nak tukar wat kali terakhir . sb url ni adh wat time tahun 2010 . now adah rasa adh nk letak nama penuh , macam
nurulsyuhadahariadi.blogspot.com
pr syuhadahshabudin.blogspot.com

ape pndpt akk ? Kalau adh tukar , nt org yg adh dah follow or follower adah tuh hilang tros ke ? n dorg still bleh carik adh ke ?
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 20 May, 2012
@IntaNBerliaN yg tu oke da kak..jangan je akak tukar2 blog ID.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 20 May, 2012
@Haruno Hana 하나 insyaallah akan buat entry pasal domain.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 20 May, 2012
@Cik Purple hahaha,yg pntg kita selesa guna nama tu.
Cik Puan Izan✿ Cik Puan Izan✿ 30 July, 2012
salam kenal..sis follow blog ni yer...

thanks untuk info di atas... sis pun tgh dalam di lema..mcm nak tukar nama blog/url jer...huhu.
memmetlenggeng memmetlenggeng 01 August, 2012
sangat sedih, kerana saya baru juga tertukar url akibat gatal tangan..huhuhu...
memmetlenggeng memmetlenggeng 01 August, 2012
baru sahaja nak dapat traffik dah tertukar URL..huhuhu..sedihnya, itulah akibat gatal tangan nak tukar-tukar setting..oh...kena mula balik dari bawah...
intan payung angry bird intan payung angry bird 05 February, 2013
sy nak tukar URL tanpa menjejaskan followers sy. boleh ke? =/

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*