Tukar URL Blog/Blog Address bila perlu sahaja.


Assalammualaikum


entry ini ialah kesinambungan dari entry Jangan Tukar Blog ID dan Blog Address.

Alhamdulillah,ramai yang baca entry tersebut dan ramai yang mendapat sedikit manfaat.Kepada yang bertanya,ada yang telah eca jawab pertanyaan mereka diblog mereka.SO,sekarang eca nak explain sedikit lagi tentang pertukaran URL Blog/Blog Address.

Seperti yang eca telah explain di entry INI,pertukaran blog URL/Address memberi sejuta keburukan.Sekarang eca bagi contoh pula ;

paham apa yang ingin ditunjukkan dalam gambar ini???.


ne URL blog kawan eca.Dulu URL blog dia ---> wadahcasper.blogspot.com 
Tapi dia dah tukar kepada wadahlife.blogspot.com.

Apa yang terjadi selepas proses pertukaran URL tersebut,ialah linkwithin yang beliau pasang dalam blog itu tidak berfungsi.Means,kalau korang click mana-mana artikel yang terdapat dalam linkwithin tersebut,memang akan jumpa --> Blog has been removed/contain not found.Sebabnya URL blog yang berubah.So,untuk atasi masalah ini.....kena ambil balik kod linkwithin di website mereka dan masukkan URL Blog yang baru.Kalau tak,say bye-bye je lah ehh....

Demikian juga yang bakal terjadi jika ada diantara blogger-blogger lain yang memasukkan link Blog URL/Address kamu didalam entry mereka....tuptup orang nak KLIK,tak jumpa blog kamu.

Bila perlu tukar URL Blog/Blog Address dan tidak mendatangkan masalah?!.
----> Bila tukar DOMAIN sendiri lah jawabnya.hehehehe.

yang ne agaknya lebih jelas yer?!..hehehehe

Gambar diatas tu telah jelaskan segalanya.
Sebelum tukar domain,Blog URL/Address yang eca gunakan ialah ecadwinkyasha.blogspot.com dan bertukar ke www.ecadwinkyasha.com.Tapi bila ada blogger-blogger lain yang linkkan blog eca didalam entry mereka....ianya tetap akan masuk ke blog ini.

Sebabnya,dari URL lama telah di'direct'kan ke URL baru ini.So,bila korang buka http://ecadwinkyasha.blogspot.com tetap akan kembali ke www.ecadwinkyasha.com.Cuba tekan URL lama eca tu,memang akan kembali ke sini....Kalau tak percaya,tolong copy URL lama dan paste ke new tab,ianya tetap akan kembali ke blog ini dengan alamat www.ecadwinkyasha.com.

ada yang bertanya mengenai DOMAIN.eca akan update entry lain oke....tunggu!!! 



"kalau tak paham,silalah bertanya.kalau tak betul perkongsian eca ne,silalah tegur yer"
eca kan masih NEWBIE sampai bila-bila,jadi segala kesilapan tu sila tegur eh


dan kalau SUDI,tolong KLIK kejap iklan kat bawah ne:

{ 14 comments.. read them below or add one }

fieda fieda 15 May, 2012
bagus eca buat perkongsian mcm ni sbb mmg ramai blogger tak tau pasal ni...

pagi2 ni kak fieda dtg nk top up hotlink la..done..
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 15 May, 2012
bagusnya eca ni.. :-)

klik2 nokia lumia & digi..
mimie.. mimie.. 15 May, 2012
oooowhhh...baru lah akk tau sekarang...nasib baik tak tukar sebab dulu penah tepikir jgk.. ^_^
tq eca for this info ^_~
Dieyna Dieyna 15 May, 2012
tak jadi join segmen eik.. tak jumpa entri tu...

nice info kat atas tu...
ziezah ziezah 15 May, 2012
ooo gitu..so kalau nak tukar url kena tukar domain la nampaknya.. alahai malasnya nak beli domain tu..hehe
Masya Masya 16 May, 2012
oooooo...... pahamlah saya...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 20 May, 2012
@Masya hehehe.nasiblah paam :D
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 20 May, 2012
@ziezah yerp,..mcm tu lah.hehehe.Ala,beli je domain,baru rm30 setahun.
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 20 May, 2012
@mimie.. jgn selalu tukar.hehehe :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 20 May, 2012
@fieda tu yg ramai suka tukar sesuka hati kan.

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*