Resize gambar dalam post entry blog.


Assalammualaikum.

Tutorial kali ini,eca nak ajar bagaimana nak resize atau ubah saiz gambar dalam entry kita.Mungkin ada yang ingin besarkan ataupun selaraskan kelebaran mengikut saiz post entry.(AMARAN: agak rumit,sila berhati-hati).

Cara  #1
1) Upload gamabr yang korang nak guna kedalam blog.
2) Selesai upload,tekan pada gambar (highlight),akan keluar seperti ini :

so,korang boleh pilih, Original Size,X-Large,Large untuk gambar yang lebih besar.
then,tekan PREVIEW untuk lihat hasilnya.
Jika berjaya,TAHNIAH.Kalau tak,cuba cara kedua ini ::

Cara #2.
1) Upload gamabr yang korang nak guna kedalam blog.
2) Selesai upload,masuk ke ruangan HTML.
3) Cari kod untuk gambar,seperti ini :


lihat pada kod yang eca highlightkan diatas,itu adalah kod untuk gambar kamu.So,cari kod itu.
Lepas tu,cari height (tinggi) dan width (lebar).ubah angka disitu.
nak lebar atau tinggi,bergantung kepada anda.

moga-moga Kak Ema paham entry ini.
korang yang lain pun boleh guna juga.
and good news yang ternanti-nanti TUTORIAL,tunggu update selepas ini =)


ps: lawa tak rumah  baru Kak Ema?..puas hati edit.even semput nak buat tab dia.
TAB tu leceh sikit nak buat,dan akhirnya permintaan Kak Ema nak ada border dekat gambar di entry,
dapat ditunaikan..nak tahu macam mana buat tu,tunggu entry akan datang =)

{ 8 comments.. read them below or add one }

Leeza dayasari [santai leeza] Leeza dayasari [santai leeza] 26 July, 2012
owhh gitu.. hmmmm...... thx thx..
buka apa hari ni?
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 26 July, 2012
bagus eca.. rajin wat toturial..
nowriz mars nowriz mars 26 July, 2012
hi!

nice info tuk beginner blogger yang lain..

sy selalu guna cara resize yg html tu..
fieda fieda 26 July, 2012
biasa guna yg cara 1 tu..
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 29 July, 2012
@fieda samalah,tu lagi senang.hehehe

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*