Border pada sidebar


Assalammualaikum.

tutorial kali ini telah direquest oleh Raihan.
Mari belajar nak buat border pada sidebar.


1) Buka
       (old interface) Dashboard - Design - Edit HTML.
       (new interface) Dashboard - Template - Edit HTML - Proceed.

2) cari kod ini :
        ]]></b:skin>

3) Copy kod dibawah dan letakkan diatas kod (2)
       .sidebar .widget {
        background : transparent ;
        border: 5px solid #000000;
        margin:0 0 2em;
        padding:10px 10px 10px 10px ;
       }

4) Customizekan kod :

background : #000  
<---letakkan simbol # dan cari kod warna di SINI.

border : 5px solid #000 
<-- 5px untuk tukar lebar border,nak kurang,letakkan 2px
<-- solid,nak tukar jenis border,rujuk INI.

sumber : EMPAYAR TIGA.
ini tutorial dari Empayar Tiga,namun eca kurang gunakan kod ini,sebab eca ada satu kod khas untuk customize sidebar.Tunggu entry akan datang #insyaallah.

Border pada sidebar

{ 12 comments.. read them below or add one }

cik Atiera cik Atiera 11 August, 2012
tutorial menarik! :)

jom lawat :
http://mahabbahathirah.blogspot.com/2012/08/addicted-dengan-gambar-sendiri.html
QasehnyaRania QasehnyaRania 11 August, 2012
thanks sebab share ..
jom like ni jap
http://www.facebook.com/pages/Qasehnya-Rania/202226283197791
azizah :) azizah :) 11 August, 2012
menarik bila org nak cantikkan sidebar tu kan... bagus tutor ni..
rAIHan rAIHan 11 August, 2012
yeahh..nnt raihan nak try..^^

tq eca..
-meeSUPERGIRL- -meeSUPERGIRL- 11 August, 2012
nice tuto kak .. sgt mmbantu :)
Cik Nur Cik Nur 11 August, 2012
rajinnya eca bagi tutorial. :)
Ummi Iman Ummi Iman 12 August, 2012
Selalu tgk kat blog lyssa ;) Tp td cari tak jumpa pula ;) boleh tgk sini :)
boni kacak boni kacak 12 August, 2012
wah..ada satu yang khas utk sidebar tu.. apa la tu..hehehe
boni kacak boni kacak 13 August, 2012
wah.. macam best je ni

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*