Perkenalkan si dia.


Assalammualaikum.

Susulan kajian di entry ini -> Camne ekh?!. Serius eca suka baca semua komen sengal kalian di entry berkenaan....ada yang sweet sangat cara perkenalan teman tersayang bersama family tersayang.Wah,tersentuh hati eca jap......hehehe,yela kan kita nak kenalkan si dia kepada family.Sebelum kenalkan pada family,nak gak tahu tips-tips dari kalian semua.ngeee..oke,jom baca apa kata blogger 

(only selected blogger..KLIK pada gambar/banner/header untuk ke blog mereka!)


ehm, masa mula2 saya mo kenalkan sidia ni pada ahli keluarga, memang kena cerita latar belakang dia, dimana dia tinggal dan ciri-ciri dia..hampir setiap hari la mo ambik hati dorang ni supaya terima dia dulu. memang banyak la saya ceritakan pada dorang sampai la dorang cakap dorang mo jumpa dia. adui bukan lagi dia yang terketar-ketar, dengan saya sekali berketar.. masa first time jumpa tu hari raya haji. so memang la guna baju melayu kan..tapi akhirnya bila dah jumpa alahai macam ahli keluarga sendiri pulak gayanya.. tidak ada yang perlu ditakutkan.


berterus terang dgn mak abah. then kalau mak abah kata bawalah jumpa, on terus. keluar pasni pon ok coz mak abah dah tau dgn sape.. =)



klu sy dulu...sy gtau dulu dah ade someone..pastu abah minta sy bawak ke rumah..macam tu jugak sebelah dia....alhamdulillah keluarga kedua-dua belah restu...kami couple since 2004...tunang 2010 dan kawin 2012...alhamdulillah...hehe




1st sekali dah sah2 lah kene inform family dulu pasal hubungan kita n lepas tu baru bagitahu yg si dia nak datang rumah.. nak lagi senang ajak dia datang time ada buat majlis pe2.. mcm kenduri ke.. hihii..




sya dlu bercinta lama juga tp mak ayah tau..jd ada 1 hari sya bawa ke rumah kenalkan ngan mak ayah..mcm 2 jak..xda yg berbunga2 pun




mmg 1st step kita kena cakapla.ala2 briefing cikit dgn sape kawan.masa tu leh cakapla niat dia nak bjmpe.Tanya blh tak.Kalau dh family ckp bwaklah...bawak jela..hihi.Ikutkan dulu cite gan akak/abg plg dkat gan kita.mesti nnt akak/abg tu akan cite dgn yg len..dh gitu...kite smbg jela cite yg telah di bwak tu :) 





aku dulu kan,masa tu kami dua belum lagi bercinta.masih kawan kawan lagi,ntah la ngapa bawa dia p jumpa fmily.lepas dari hari tu,tetiba ada rasa love pula.oh my,mungkin sebab kena tuduh dia tu lah si lelaki kesayangan kali,Jadi dorng keluarga mendoakan kami berdua.Sekarang betul2 jadi dah,Alhamdulillah..:)


my lovely blog-fieda-

kalau kak fieda la dulu mula2 sembang2 la dgn family pasal sidia..pastu dah lama sikit barulah ajak dia dtg umah...kata ada wat mkn2 sikit..hihihi



mula2 citer kat mak dulu (mungkin dia yg dekat di hati) kemudian bawa ke rumah untuk mak kenal lebih lanjut.Dan dapatkan penilaian dari ahli keluarga yg lain.. ketar lutut weh :)



kalau wa nk kenalkan awek wa kat family.. senang aja.. bawa ja terus time raya.. hahaha.. then.. time tu la family nk interview si awek wa tu.. hahaha.. jenuh nk
jawab.. haha


Nurazizahyahaya

jijah dulu takde kenal2 jumpa makayah pon.. tp makayah tahu sebab dia selalu call tepon rumah,datang raya dengan kawan2 dia..dari situ ayahmak kenal dia..hehe almaklumlah masa tu kan masing2 sekolah menengah...hehe dorang kata cinta monyet je kawan2.. hahahaha :p




ckp dekat mak ad mbe nak dtg umah .. hehe





encik suami mengorat kak eza depan mama.. dia cakap "mak, cek nak ngorat kaklong boleh?" mama bg green light ja.. hehe... bermula di situ la.. mama sendiri ajak dia mai umah berkenalan.. hahaha... 




Masa M dulu..M buat makan2 skit kat umah pastu jemput Si Dia my hubby la skang ni kan..masa tu la kenalkan kat my parents



rasanya eca sembg dlu tntg hal dia pda famly nnt ttbe bawa terus xla smua nga2 tah sape2 eca bawa kan..so nnt bila smua dah kenal dah tau siapa sidia dan sbgainya..baru lah ajak jmpa fmly :)





be natural jer...seingat akak dulu akak sms 6 bulan baru jupe husband, perkenalkan secara khusus kat ayah xde rasanya...Tp husband selalu berhubung ngan kakak  melalui phone, then bila lama2 dh jupe automatik husband tegur ayah then bawak mak ayah dia tuk meminang... hi3...


wah,macam-macam pengalaman....insyaallah,nak try la cakap dengan family..takpun bawak jumpa abang ke dulu..kan kan kan?!.hehehe...doa-doakan je lah yer...kalau dia serius dengan eca,tak lama lagi ada kot berita baik untuk dikongsi..kalau tak,kita tunggu je lah episod airmata duka.wakakaka :)


APA KATA BLOGGER?!.
SURVEY : Khamis jam 12.00am
Update Hasil : Rabu jam 12.00am
Schedule are fixed and I do love to do it  =)

{ 12 comments.. read them below or add one }

boni kacak boni kacak 26 September, 2012
hehehe..saya doakan agar segala2nya berjalan lancar buat eca :)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 26 September, 2012
insyaAllah... jika jodoh xkemana.. :-)
Mira Adzlia Mira Adzlia 26 September, 2012
smuge dipermudah oleh-Nya :)
Riena Haiqal Riena Haiqal 26 September, 2012
kalau dia adalah jodoh Eca semoga akan ada la berita gembira.. kami akan sentiasa setia menanti.. kami akan sentiasa mendoakan yang terbaik buat Eca..
syiela syiela 26 September, 2012
moga semuanya berjalan lancar ye :)
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda 26 September, 2012
hope everything goes according to plan.. ^_^
Azi Azi 26 September, 2012
kajian tuk diri sendiri yea...
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat 26 September, 2012
Sis doakan semoga ibubapa eca dapat menerima kehadirannya...Macam2 pengalaman komen di atas hihihi
ayut ayut 26 September, 2012
ala eca...xmau la awal2 ckp gitu..xmau2x...we can do it..eh?!hahaha..u can do it eca..just trust urself..everything will be fine if mmg dy jodoh kita.insya Allah :)
eza miza eza miza 27 September, 2012
amin.. semoga berita gembira akan meyusul tidak lama lagi eca..hehehe
fieda fieda 28 September, 2012
wah..mudahan semuanya seperti yg dirancang ye eca..

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*