Kepentingan GA atau peraduan kepada blogger


Selamat sejahtera kepada semua rakan.

Giveaway atau peraduan adalah segmen yang sering digunakan blogger untuk menghargai pembaca, mendapat trafik, mencari follower dan sebagainya. Dasar win-win situation menjadikan GA atau peraduan sangat diminati oleh penulis atau pelawat.

GA atau peraduan yang memberi kesan ialah GA atau peraduan yang mudah, menarik dan hadiah ditawarkan lumayan.

Dalam membuat GA atau peraduan, promosi juga penting untuk menarik lebih ramai peserta. Tanpa peserta, GA atau peraduan tidak akan meriah. Bagaimana hendak promosi GA atau peraduan?
- Membuat ping entry di ruangan GA
- Maklum kepada rakan melalui blogwalking
- tag rakan-rakan
- membuat entry update

Sponsor yang membantu dalam menjayakan GA atau peraduan juga perlu dijaga. Sponsor yang terlibat biasanya ingin sokong dan mendapat pulangan juga seperti review, trafik atau backlink. Ia bergantung kepada sponsor.

Sop suka juga mengadakan GA dan peraduan kerana ia sebagai tanda penghargaan serta berkongsi sedikit pendapatan yang diperolehi. Hasilnya, lebih banyak pulangan yang diterima walaupun bukan secara terus hasil tersebut.

Tentang Penulis Jemputan Entry Ini.

Blogger SOP atau nama sebenarnya Mohd Shukri Ngah merupakan pemilik blog Sop Nama Saya.Seorang suami dan ayah kepada 3 orang cahayamata. Mari melawat serta follow blog beliau & sudikanlah LIKE Fanpage beliu.




eca cakap-cakap ::
Giveaway & Contest yang bermanfaat tidak harus kita ketepikan,bukan sekadar berpeluang memenangi hadiah yang ditawarkan,malah kita juga mungkin mendapat lebih ramai kenalan.Kadang-kadang kekangan membuatkan penyertaan eca didalam apa jua peraduan,segmen dan sebagainya.

{ 21 comments.. read them below or add one }

Unknown Unknown 19 October, 2012
yup..betol tu..GA bole mnmbh lg kenalan yg ada scre xlsg mpromote blog kita

**tp sy msh lg xpnah wt GA..huhu
Riena Haiqal Riena Haiqal 19 October, 2012
Eca aku memang sangat2 mo join GA tapi tu ar nda tau mo letak banner kat entry sendiri.. hahahhahah lucu kan
nursuriani nursuriani 19 October, 2012
haah! sungguh! betoi2 huhuhuhu
Unknown Unknown 19 October, 2012
betul2...sebagai tanda sokongan kita kpd sesuatu blog..
gnesop gnesop 19 October, 2012
wah.. dah publish
thx untuk tambahan2 gambar dan profile :)
ayut ayut 19 October, 2012
Entry jemputan abg sop ea...hihihi.best2x..bgus gitu..nnt like fanpage pulak lah :)
Miss N™ Miss N™ 19 October, 2012
vetoi tu eca..
ttg GA eca, insyaALLAH...bila bksempatan boleh la join..! :)
Mia Liana Mia Liana 19 October, 2012
wahhhh tu dia.. entri sop dah kuar...
Unknown Unknown 19 October, 2012
saya tak pernah lagi buat GA, segmen, contest.. sebab saya pun jarang gila join.. tapi satu hari nanti saya akan anjurkan juga untuk menghargai kawan2 blog yang lain.. :)
Leeza Dayasari Leeza Dayasari 20 October, 2012
belum berjaya buat GA....
caliph shuriken caliph shuriken 20 October, 2012
sy blom ada pluang yg sesuai utk anjur apa2 stakat ni...
adyna AB adyna AB 20 October, 2012
akak setuju dgn eca :)
syiela syiela 21 October, 2012
betul tu tanda sokongan kita pada blog tu
mama lynn mama lynn 24 October, 2012
setuju jugak. melalaui GA ni kt ley kenal ramai blogger di luar sana + ley tukar info kan
Unknown Unknown 24 October, 2012
yes betul tuu kan, saya pun tengah buat GA ni, kalau nak join dipeersilakan..

http://mangatbermaindota.blogspot.com/2012/10/1st-giveaway-by-makcik-superman.html
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda 01 November, 2012
sy nie mmg biase dh join GA/contest.. n biase gak wat GA/contest, hehe.. coz nk hargai blogger yg dtg blog kite.. ^_^

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*