Google Snippet untuk Blogspot


Assalammualaikum.

Google Snippet ialah paparan gambar profile kita yang akan terpampang pada enjin carian (google).

Contohnya macam ini  ::
nampak tak gambar eca tu?..itu yang dinamakan Google Snippet.
comel pula daku dalam gambar tu kan =.="

Bagaimana kita nak dapatkan Google Snippet bagi blog....

1) Adalah lebih elok kamu ada akaun google...dah jadi blogger tu,agaknya memang ada.Kalau takde,masuk Google --> Sign Up.

2) Setelah itu,pastikan kamu sudah Join Google+. Gambar dibawah menerangkan akaun yang sudah join Google+ atau tidak.

akaun eca telah pun eca synchronise dengan Google+,manakala akaun satu lagi ne belum join google+.
Klik Join Google+ senang!. =)

3) Klik pada 'Account' (gambar diatas)
4) Klik pada Profile and Privacy.
lihat,kalau korang da Join Google+,automatik,benda ini akan terus ada!.

5) sekarang,masuk dashboard blogger.com
6) Lihat kat tepi sebelah kanan,ada bentuk ala-ala skru gitu (weii,eca tak tahu itu apa,korang cuba tengok je lah!).
7) Klik situ dan lihat pada "Connect to Google +".
sekarang,blog kamu sudah connect kepada Google +.
Setiap entry kamu mahupun setiap kali kamu komen di entry orang lain,gambar & nama profile akan terpapar nama & gambar profile dari akaun Google+.So,kalau ada orang klik gambar kamu (diruangan komen contohnya,,,,akan masuk ke akaun Google+ kamu.)

Google+ & Blog

Sesudah kita synchronise google+ ke dalam blog,pastikan juga kita tinggalkan link blog pada profile Google+ kita.Caranya ialah letakkan link pada ruangan -> Other Profiles, Contributor to, Recommmended Links.

dan...pastikan korang SHARE/PING Entry terbaru dekat Google+...caranya,tekan button Google+ tu.
Macam kat bawah ne lerrrrrrrrrrrrrrrrr. ^,^

Google+ kan terbaik,eca da pernah war-warkan kebaikannya pada entry Kelebihan Google+.
Apatah lagi bagi mereka yang berminat bermain SEO dan tentu sahaja kelebihan pada pagerank juga traffik.


eca tulis entry ini sebagai menjawab pertanyaan kak Mala.Diharap juga dapat membantu korang jadi blogger yang lebih baik..sama-sama lah kita yer ^,^ ...eca pun masih belajar lagi..tanpa putus asa mengkaji.hikhikhik.

p/s : Terima Kasih Kak Ina,sebab bagi pinjam akaun dia tuk eca buat tutorial ini.kak Ina,agak-agak bila nak tukar Google+,mesti traffik lagi naik meroket!.hehe.

kalau rasa entry ini berguna,agaknya boleh klik yang mana patut tak =)

{ 8 comments.. read them below or add one }

nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI 05 November, 2012
google + mcm dibiarkan je oleh yui..hihi.
aziazib aziazib 05 November, 2012
ooo macam tu ye.. mls nak serabut kepala pasal google + ni. nnti smpi seru nak amik tahu korek balik entry eca ni... kihkihkih
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 05 November, 2012
sian plak org yg nama 'kak ina' tu... ketinggalan betoi... muahahahaaa
Riena Haiqal Riena Haiqal 05 November, 2012
makasih tutorial ni Eca...
Unknown Unknown 05 November, 2012
Yas punya tah laa....dedulu ada gak buat...bila dh lelama ni malas lak nak ejas....btw, lnk blog eca yas akan psg jap lg ehh, tak pasan sblm ni eca ada psg link blog yas..tq .
ayut ayut 05 November, 2012
ayut ada gak google+ tu tp ntah...kat sini pyah bnor nk bkak yer..mcm kna block pon ye jgk..hihihi
Unknown Unknown 05 November, 2012
Thanks ecaa..lps ni akknye Google + akn tambah meriah =D

XOXO~kak mala:)

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*