Resepi Kek Lapis Keju Pesona


Assalammualaikum.
totally hardfan of chesse..camne nak diet macam ne?!.hehehe.ok,mari kita teruskan dengan resepinya......

Resepi Kek Lapis Keju Pesona

resepi asal rujuk : Ryo Azhar.
Bahan A :
sebungkus biskut Marie Coklat.(eca gunakan perisa coffea,tak tahu brand biskut tu pula)
200ml susu segar (eca guna susu Full Cream Dutch Lady) -dipanaskan.
Bahan B :
500g chesse cream (eca gunakan jenama Tartura 600g)
10ml susu Full Cream Dutch Lady
20ml whipping cream (eca tambah sendiri...muahaha)
1/4cawan gula halus.

Whipping cream da ada perasa vanilla,susu memang sedikit manis,so kurangkan gula yer ^,^
nak sedap,tambah sikit perahan jus lemon.
Cara-cara penyediaan :
1) Putar chesse cream bersama gula halus sehingga sebati.
2) Masukkan whipping cream sedikit demi sedikit,diselang selikan dengan susu segar.Jangan sampai adunan terlalu cair yer...pukul sehingga kembang kemudian diketepikan.
3) Alaskan loyang dengan kertas minyak/baking paper/plastik.
4) Panaskan susu segar.Kemudian,celup biskut Marie sesaat sahaja.
5) Susun biskut Marie ke dalam loyang.(lapisan pertama)
6) Sapukan adunan chesse diatasnya.
7) Ulang langkah 5&6 sehingga adunan chesse habis.Pastikan adunan chesse berada dilapisan teratas.
8) Lebihan biskut marie tadi boleh dikisar dan diletakkan diatas sekali.
9) tekan-tekan permukaan tadi dan tutupkan dengan aluminium foil.
10) Masukkan ke dalam freezer selama 6jam ++ baru potong yer.

ini rupanya yang sudah dihabiskan didalam perut.
oke,eca makan sepotong ne je yer...DIET katanya!.LOL.

ohye,KOS untuk buat ne murah je :
Biskut Marie - RM3.60
Chesse Tartura 250g(X2) - RM17.00
Susu - RM1.60
gula halus - banyak lebihan dari rumah.(harga sebenar RM2++)
whipping cream - sekotak tak habis lagi kat rumah.(harga sebenar RM9++)


murah,segera & sedap dimakan.....betul tak?!
so,kalau rasa-rasa terliur,boleh mencuba ye.


p/s :: Nak nasihat kat makcik,kakak,adik manis,adik comel,...benda ne senang je buat.Mari mencuba dan asah bakat terpendam anda.ohyee,percaya tak,eca memula buat kek span,sampai 3 kali buat tak menjadi.tapi itu bukan pematah semangat ye kawan-kawan..... =)

{ 11 comments.. read them below or add one }

Unknown Unknown 01 November, 2012
bila eca nak buatkan utk saya??
Yana Halim Yana Halim 01 November, 2012
tu diaaa....nmpk menarik tu.
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI 01 November, 2012
yui nak tryla nanti..mana tau myelerakn..coz ada cheeseeeeeee...nyummmyy!
Masya Masya 01 November, 2012
akak lame dah teringin buat.. sampai ke laaaaaaaaaa x buat² huhuhuhuhu....
MAZLIZA ABD RAZAK MAZLIZA ABD RAZAK 01 November, 2012
nampak cam renyah ja nak buat dia
adyna AB adyna AB 01 November, 2012
org lapor ditunjuk kek..nie sapa nak jawab nie eca.. antor ke akak ckit :)
Khumaera Ismail aka Mariam Ismail Khumaera Ismail aka Mariam Ismail 01 November, 2012
salam eca.nampak menyelerakan la.biskut marie tu memang susun camtu je ea?takyah basah2 kan?pastu kalau ade lobang2 antara biskut marie tu camne?haha..byk lak tanye.
ayut ayut 01 November, 2012
nk bt kna bli cheese ni...huhuhuhu...
Unknown Unknown 01 November, 2012
sudah pernah aku test..nyaman banar eh..:)
fieda fieda 01 November, 2012
uii..sedapnyer...kena try nanti..
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 01 November, 2012
xsuka tgk entry nih!!

dah tau org tgh p[antang sibuk jugak nak tayang... ahhahah ;p

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*