Susulan Wordless Wednesday #29


Assalammualaikum.

Masih ingat tak Wordless Wednesday #29,bertarikh ?..ala,borang kapel versi orang sabah tue.Jom terjah entry Wordless Wednesday #29 tu.....Disebabkan ramai yang tak berapa nak faham cakap Sabah..so,eca translate untuk kamu yer.Ohya,slang untuk borang kapel tu sebenarnya slang dusun/kadazandusun/rungus.


  sambil baca entry ini,kita dengar lagu ne ye..Ini Kali Lah!!

Here's the translation (versi Bahasa Malaysia)
Hah!!!..Awak suka saya?..Isi borang ne dulu 

1. Kenapa awak suka saya?
2. Awak da jumpa ayah saya?
3. Gaji awak 3000 ke atas ke?..Saya warning awak awal-awal ye,,,saya taknak hidup miskin sebab saya nak anak ramai.
4. Kalau la kaki saya patah,awak nak buat macam mana?
5. Kalau awak reti cakap Bahasa Inggeris,saya tidak hairan,yang penting awak pandai cakap dusun dan pandai mengaji.
6.  Awak kena baca Rukun Negara tiap-tiap pagi sebab Mummy saya suka dengar.Kau hafal ka juga Rukun Negara?
7. Awak pandai basuh pinggan tak?Saya taknak jadi macam Mummy saya asyik nak memaki Daddy saya sebab tidur je kerja dia.Lainlah kalau awak pun nak kena maki.
8. Bakal mertua saya tu jahat ke baik?.Kalau jahat,saya taknak kahwin dengan awak.
9. Kalau menyanyi lagu Negaraku,awak berdiri tak?.Bukan apa,saya nak anak-anak kita berdisiplin,bukan macam anak orang lain.
10. Awak stress ke?.Kalau awak stress,tidak apalah...cuba lain kali ye....
bha,kalau kau paam suda,kau isi seja burang ne ah.sia tunggu anytime bha keberanian kau.
hikhikhik.

p/s :: one of the reason tidak menulis menggunakan slang bahasa sabah,sebab readers blog eca,kebanyakkannya bukan Sabahan...memang ramai juga Sabahan,tapi the best language ialah Bahasa Malaysia...semua orang faham kan....*bukan nak trip sangat pun.menci dia yang cakap camtu...dia la tu*
Susulan Wordless Wednesday #29

3 comments.. read them below or add one

Unknown Unknown 15 November, 2012
Iya..bahasa melayu juga mudah .hehe
Mrs Velentine Mrs Velentine 16 November, 2012
hahaha...siap ada translate
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin 17 November, 2012
nice tips.err tp ase2nye da ke laki yg brani jwb satu2 tnpa rasa panas.sgguh indah jika laki tu rilek jwb soalan2 ni

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*