FAQ Edit Template Blog Part I


Assalammualaikum.

Lately,ramai yang eca tak sempat nak editkan blog mereka.Kira dorang dah cakap dengan eca,tapi last-last buat dengan orang lain.Tak Kisah pun,itu rezeki semua orang kan.....Lagipun 3-4minggu yang lepas,eca SIBUK sangat dengan TEST,QUIZ,ASSIGNMENT & THESIS...*sangat!*

Eca pun nak minta maaf,mana yang eca tak sempat nak buat tu yer...dipendekkan cerita,ramai yang tanya macam-macam tentang keja eca mengedit template blog orang ne...jom eca himpunkan persoalan yang bermain dibenak fikiran korang tu eh.

Q1) Eca sudi tak edit blog saya?!
Eca : sudi,apa pulak tak sudi...dah kita jana pendapatan melalui benda tu.

Q2) Kalau bayar macam mana ya?!
Eca : Pembayaran seeloknya terus ke akaun Maybank eca.nanti eca akan berikan nombor akaun.

Q3) Bila boleh bayar,selepas atau sebelum eca siapkan kerja?
Eca : eca akan siapkan draft dahulu.Bagi korang tengok (komen,kritik & penambahbaikan).If korang dah puas hati,eca akan proceed pasang template dekat blog korang.Masa tu,boleh lakukan pembayaran.Eca jujur dengan kerja eca,korang pun kena jujur juga.(tolong faham,eca ne student lagi,duit tu penting..takkan nak mengharap duit makayah je kan?!)

Q4) Tempoh masa eca boleh siapkan kerja?!
Eca : actually,it depends on my mood *owh,agak kejam disitu*...Korang kena faham,kita kerja kena enjoy.Bila kita enjoy,hati manyak senang otak pun berfungsi dengan tenang..TIADA JIWA KACAU!!!.Bila jiwa tenang,idea banyak masuk.Bila idea banyak masuk,melimpah ruah la idea ke blog kamu tue!.So,its actually depends juga dengan masa & keadaan.Dibuatnya eca tengah banyak keja..kat situ jugalah korang balik-balik tanya.Once eca cakap,eca free..maknanya amatlah FREE.Tapi jangan risau,once draft dah siap,korang da puas hati,eca just amik tak kurang dari sehari untuk pasang template di blog kamu!.

Q4) eca ke pasang template,bukan design je?!.
Eca : yer,eca yang akan pasang.Kamu just bagi email & password.Kalau kamu nak pasang sendiri,oke,tak pe..go on,tapi reti ke?!...nanti tu yang payah..eca da VOLUNTEER terus pasang template.Bukan korang tak leh nak pasang,tapi kadang-kadang,coding blog ne ada masalah tetiba.

Q5) tak ke mahal eca amik upah tu?!.
Eca : erk,mahal eh~...eca pun tak tahu.Rasanya tu la yang kawan-kawan lain amik juga.Tapi korang kena ingat ye,semua blog yang eca edit,eca jaga dengan baik.Maksudnya disini,bila ada masalah dengan blog,korang boleh terus REFER kepada eca.Dah daku yang buat kodnya,takkan sendiri tak reti lak kan?!.Selagi kamu tak tukar template designer,selagi tu eca jaga elok-elok.Nak tukar banner,nak tukar watermark,nak tukar header....say it anytime!.cuma eca tak janji dapat siapkan segera memandangkan ramai yang duduk dekat list tu.tapi eca akan buat juga.*in sha allah*

--BERSAMBUNG--

sebelum tu,mari lihat recent blog yang eca editkan.BTW,bagi yang mengikuti eca di FACEBOOK,ingat yang eca ada mention,blog yang eca edit ne,entry terbaru dia paparkan PREGNANT TEST with TWO LINEs...*Im super excited edit blog beliau*


sis Zila actually minat blog berwarna PINK..tapi masa dia bagi gambar,eca terberkenan baju kahwin dia tu...BIRU,actually not my choice...tapi bila nampak baju tu rasa macam nak jerit "I want BLUE for my bigday!"......muahahaha,so,eca cakap kat beliau,"boleh tak eca letakkan background PINK,Border blog Biru....border-border yang lain biru + pink.Beliau cakap,"ikut eca tengok mana sesuai"...eca tak tengok,dia buat..sesuai tak sesuai,kita serahkan pada empunya blog!.

so sweet kan tengok lovely couple on their header...bila lak turn blog cerita dari hati..lagi 3 tahun boleh?!.
dah da,jangan dilayankan sangat eca ne,macam deseprate je nak kahwin..*ketuk kepala dia*
jom kita terjah je blog beliau oke ::

actually,ini buat utk watermak,tapi dia nak simple as possible...dari sayang dibuang macam tu je,better jadikan ianya BANNER BLOG kan?!...*otak lu memang otak recycle la eca oi!*
p/s : actually,nak sangat edit blog lelaki.nak tengok,masuk tak taste?!.hahaha.*tetiba*

{ 7 comments.. read them below or add one }

Mrs Velentine Mrs Velentine 06 December, 2012
cantik oh eca..kau edit blog..haha
Leeza dayasari [santai leeza] Leeza dayasari [santai leeza] 06 December, 2012
pergh eca.. tabik spring lah.. baru leeza tahu yg eca ni amek upah.. masyuk..
tabik tabik..
ayut ayut 06 December, 2012
bace ayat plik kecik....hahaha..hope ada esok mtk tlg eca la edit sang teruna di luar sna..hihihi :p
boni kacak boni kacak 06 December, 2012
wah..dasyat jugak eca ni kan..
azizah :) azizah :) 06 December, 2012
cantikk eca wei.. kena pulak pink+biru tu kan..
adyna adyna 08 December, 2012
Bagus cr duit poket sendiri.... Psst.. Dah klik Nuffnang ;)

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*