Perancangan Blog 2013


Assalammualaikum.

Dalam sedar atau tidak,kita bakal memasuki tahun 2013.2012 berlalu tanpa kita duga.Dalam entry 2012 Tahunku Yang Cantik,eca telah simpulkan perkara penting sepanjang tahun 2012....ya,yang telah diduga atau tidak,ia telah berlalu.

eca mula berblog pada tahun 2010,kerana mengisi masa lapang....mula serius di akhir-akhir tahun 2011 sekaligus tekad membeli domain [dot]com pada bulan Ogos....ketika membeli domain pada waktu itu,eca bertanya pada diri sendiri,"betul ka apa yang aku buat ne..nanti tiada mood mau berblog..rugi RM30 setahun!"...ya,pemikiran orang lemah,bukan?! 

Tahun 2012,menjadikan kehidupan sebagai seorang blogger lebih bermakna bila...hobi ini mendapat restu dari orang tua eca sendiri.yes,Im proud of it =)  semasa mula berblogging dulu,sumpah nak sembunyikan je dari parents pasal ne...sekarang,beliau amatlah support sambil pesan,"dik,exam!".

Namun,tahun 2013 amat sukar eca bayangkan.....blogger dan bekerja.ya,daku harus bekerja untuk membayar hutang PTPTN daku sebanyak __k. (isi tempat kosong sendirik!).Nescaya dari itu (asal bunyi ayat macam nak makan penampar ne?!)....so that,eca perlu perancangan yang teliti untuk tahun 2013 so then,blog akan sentiasa hidup.At least 6 bulan pertama Tahun 2013..jom checkout perancangan blog untuk tahun 2013.


1) Entry berjadual.
Macam sekarang,eca dah awal-awal schedule entry untuk 1 week.Kalau tak sempat pun nak schedule,eca akan pastikan,eca ada bahan untuk dijadikan entry!!!.Untuk Tahun 2013 pula,eca telah rencanakan entry-entry khas untuk setiap hari.
Isnin - cerita tentang eca & kehidupan seharian.
Selasa - tips blogging,kehidupan,berkongsi resepi etc.
Rabu - Wordless Wednesday 
Khamis - Review blogger,produk etc.
Jumaat - Ilmu Agama
Sabtu & Ahad - Blog Tutorial,Blogwalking,Giveaway/Segmen/Contest.

Kalau ada yang perasaan,eca da mulakan entry berjadual ini sejak bulan Oktober lagi....kan kan?!.Tapi untuk tahun 2013,setiap hari Khamis  akan REVIEW satu atau dua blog sehari.In Sha Allah,akan dimulakan dengan REVIEW blog penaja Year End Giveaway & Contest dahulu!.....yang nanti tu,tunggu eca update kemudian oke?!


2) Giveaway & Contest.
Disebabkan tahun 2012 banyak pula giveaway yang eca anjurkan,ingat nak slow pulak tuk tahun 2013 ne.So,mungkin akan digantikan dengan menaja segmen/giveaway/contest blogger lain pulak yer.So,kalau ada buat GA/Contest,leh try-try contact eca ye *,*



3) Edit Template Blog.
Tahun 2012,adalah beberapa kali tukar template dan akhirnya,daku sendiri yang sakit kepala kan?!...hakhakhak.untuk tahun 2013,maybe akan tukar sedikit juga lah...daku sendiri tak suka tengok layout  sekarang,apatah lagi korang kan?!.ngeeek~
#Kaler PINK itu pasti..ke ada yang suggest tukar kaler lain???



Ini cuma perancangan kasar dahulu.Semuanya bergantung kepada masa eca..Bulan Januari ne kan,eca mula exam..habis exam,terus Job Hunting around KK....so,masa tu agak terhad..sobsobsob :(

Kita cuma mampu merancang,Allah SWT menentukan....
so,ini cuma perancangan sahaja.Doakan agar terlaksana oke?!.

{ 14 comments.. read them below or add one }

Cik Tia Cik Tia 25 December, 2012
I say WOW! nice. siap ada jadual. saya? jangan haraplah. saya menulis bila saya mahu. kalau tidak , entah apa yang saya repekkan nanti :)
jaakechik jaakechik 25 December, 2012
perancangan yang bagus tu... btw, semoga blog u terus maju....hehehee..
timm_bill timm_bill 25 December, 2012
bagus betul..ada perancangan..nk wat jugak la..i'allah..bawu teratur kan..
azizah :) azizah :) 25 December, 2012
bagus la eca ada perancangan untuk blog jugak.. insyaAllah pasti terhasil...
Cik Nur Cik Nur 25 December, 2012
siap ade perancangan ni..bguss..
nur tak tahu lagi eca..huhuh
kinara kinatara kinara kinatara 25 December, 2012
ape ek azam 2013 kina...ummm..

psssst:

kina pom masih belajar2 lagi dalam edit mengedit blog nie..huhu:)

xp kak eca mang dah pro..:)
shidaR shidaR 25 December, 2012
wahhh terbaiklah...eca perancgan yg bgus :)

gudluck eca :)
Eyriqazz Eyriqazz 25 December, 2012
perancangan bagus tapi belum cukup lengkap rasanya...
Ezy Chiaki Ezy Chiaki 25 December, 2012
bagos la ni ade perancangan..
kalo saye mmg x ikot rncangan asl dh sbb mood berblogging sllu ke laut..
hikhik
Leeza dayasari [santai leeza] Leeza dayasari [santai leeza] 25 December, 2012
Leeza pernah plan nak uat jadual.. Tp x menjadi lah eca... Asyik out..
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa 26 December, 2012
wah padat lor..pastinya lbh menarik hehe..have fun
AnonymousAnonymous 26 December, 2012
Gud Luck wish dari http://Dhanian.blogspot.com

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*