Tutorial Delete Gambar dalam Blog Cara Mudah.


Assalammualaikum.

Disebabkan ramai yang mengalami LIMIT Quota didalam blog,ramai jugalah yang terus-terusan menDELETE gambar didalam blog masing-masing...it just nice tapi bila kamu delete,blog kamu tetap akan mengalami LIMIT suatu hari nanti.

Kenapa jadi macam tu?!...sebabnya,bukan sekadar gambar yang korang upload didalam entry sahaja yang effect had limit tu.Malahan semua jenis gambar juga termasuklah gambar-gambar yang kamu jadikan background blog...bayangkanlah,jika kamu selalu tukar-tukar background,da berapa banyak gambar  dalam storage blog kamu?!.

Tapi,bagaimana nak detect dan delete kesemua gambar tu?!...payahkan mana nak cari....tu pasal eca UPkan entry ini.

Bagaimana DELETE Gambar dalam Blog.

1) Tolong sign-in akaun google kamu. (akaun blog pun boleh lah~)
2) Masuk ke website ini :: Picasa Web Albums.
3) Bila dah masuk ke website berkenaan,cari My Photos
4) Kalau dah jumpa,boleh mulakan cari gambar untuk didelete.
5) Bila dah jumpa gambar yang korang nak delete tu,klik pada gambar hingga nampak satu page.(layankan gambar dibawah untuk lebih memahami tutorial ini)


ini contoh gambar yang eca nak delete....
nampak :: My Photos > nama album (2012-01-01) > senarai gambar.

6) Kemudian,pada pilihan Actions,korang klik dan cari Delete This Photo.
7) Selepas tu akan muncul satu pop-up untuk pengesahan samada korang nak teruskan DELETE Gambar tersebut ataupun tidak.(contoh dalam gambar dibawah)


then,korang telah SELESAI DELETE gambar yang tak diingini didalam blog.
Tak Perlu sampai nak delete entry yang korang kena scroll sampai ke awal pembabitan dalam dunia blogging.kan sakit jiwa dibuatnya tue.hikhikhik.

mohon baca disini,cara untuk elakkan blog mendapat limit upload gambar didalam blog.Baca Sini.
kalau rasa entry ini berguna,boleh tolong klik iklan agaknya.planning nak beli smartphones baru tahu depan.

{ 12 comments.. read them below or add one }

Leeza dayasari [santai leeza] Leeza dayasari [santai leeza] 04 December, 2012
leeza bakal kena pg aplikasikan tutorial nk buka gmail baharu.
Cik Nur Cik Nur 04 December, 2012
tips yg bagus eca..nanti nak cuci pic pulalah..hihihi
boni kacak boni kacak 04 December, 2012
ingatkan blogspot ni tak ada limit.rupanya ada juga limit rupanya..adeh..
Secrets of A Teenage Girl Secrets of A Teenage Girl 04 December, 2012
salam awk..tq 4 this tuto..tp kan kalau delete gmbr2 tu kat picasa, nnt gmbr2 kat entry pun dia delete jugak kn?
QasehnyaRania QasehnyaRania 04 December, 2012
tenq eca..
boleh diguna pakai nanti ;D
Khumaera Ismail aka Mariam Ismail Khumaera Ismail aka Mariam Ismail 04 December, 2012
salam eca.ada gambar kt picasaweb tu sis dah delete.but still keluar jugak kt google kalau kite search.maybe it takes time nak hilang.huhu~
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI 04 December, 2012
bgsu2..leh guna ni..

done trnstter..
azizah :) azizah :) 04 December, 2012
wahh tq eca... ni yg boleh nak delete pic ni...hehhee
ayut ayut 04 December, 2012
stakat ni lom smpi limit..ok lagi la tu kan..hihihi :p thanks eca bt bnda ni...bru tahu nak bt cane sbnr ye..hohoho
Mrs Velentine Mrs Velentine 04 December, 2012
setakat ni belum lagi..tp nnt kalau jadi mesti perlukan ni juga
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 04 December, 2012
hahhaha siap gtau nak beli smartphones.. hahhah

kasi klik colgate utk tambah duit beli smartphone.. hihi
Khairul Bariah Salleh Khairul Bariah Salleh 15 December, 2012
terima kasih eca utk tutorial ni..:-)

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*