Tutorial Autoping RSS Graffiti ke Facebook/Fanpage


Assalammualaikum.

Buat korang yang taktahu,eca sebenarnya suka scheduled entry at least dua hari - seminggu sebelum entry dipublish.Terutama entry berjadual seperti Wordless Wednesday mahupun entry tazkirah hari jumaat.Kadang-kadang tak ingat pun dah scheduled entry =.="

Macam last week,eca tak ingat yang da scheduled entry hari jumaat tu,sedar pun bila nampak autoping pada profile FB eca.So,eca nak kongsi dengan korang cara ini.Takyah la korang susah hati nak ping entry especially bila bf/gf korang ajak dating tapi korang still nak date dengan blog.*naya wei,nanti ada yang putus disiang hari*...

eca sendiri,sekarang dah jarang ping kat Blogger Group,bukan malas..cuma kadang-kadang daku sendiri cuak tengok banyak ping kat FB group tu.hikhikhik.Alhamdulillah,even tak ping,still  maintain 350UV++/day.*wa jaga hati exabytes yawwwww*

autoping pada profile FB eca.
jika sudi,boleh Add As Friend ye.


So,here's the step. (hopefully gambar dapat membantu korang memahami tutorial ini)

1.korang login FB dulu ye.
2.kemudian pada ruangan search,cari application RSS Graffiti atau terus tekan link ini.https://apps.facebook.com/rssgraffiti/

tengok gambar untuk penerangan lanjut & pemahaman yang lebih jelas ::

ini contoh autoping eca pada profile & fanpage.
*mohon diLIKE fanpage nya mbak......disini ya >> https://www.facebook.com/ecadwinkyasha

so,kalau nak mulakan,korang kena klik pada +Add New Publishing Plan.

letakkan nama blog korang pada petak kosong tersebut kemudian klik Create Publishing Plan.
nanti akan keluar kolum macam ne pulak dibawah ini :


sekarang  pada kolum SOURCES,korang klik Add New
keluar pop-up window seperti dibawah ini :

masukkan URL BLOG atau RSS FEEDs korang.
contoh 1 : http://ecadwinkyasha.com
contoh 2 : http://ecadwinkyasha.com/feeds/posts/default

klik Add Source.
kemudian keluar lagi pop-up windows macam ne :
abaikan yang dibahagian atas,sebab tu dia akan automatik update.
Sekarang lihat pada bahagian Scheduling dibawah tu

Update Frequency : pilih option As soon as possible.
Maximum Posts per Update :pilih System Maximum @ beberapa post yang korang inginkan.
Post Order per Update : pilih option Publish Newest Posts First.

sekarang klik pada bahagian Advanced :

pada bahagian Format Messages,korang boleh buat pilihan (lihat gambar diatas).
eca cadangkan,korang pilih Same as Item's Title atau static Text + Item's Title.

static text tu korang boleh karang sendiri oke?!.tak perlu tiru bulat-bulat...kata blogger kreatif!
pastu korang klik SAVE.dan kembali semula ke windows .......
lihat bahagian TARGET,klik Add New

Target Setup :
Choose Target..korang pilih samaada ingin autoping ke profile FB atau Fanpage korang yer.
Publish on behalf of ..korang boleh pilih publish as profile FB korang atau profile fanpage korang.

Post Styles (lihat gambar diatas) :
Standards : akan tunjukkan at least gambar yang ada dalam entry/blog.
Compact : akan tunjukkan atleast tajuk blog korang sahaja.
Status Updates : tajuk entry akan jadi updates menjadi status korang pada masa itu.

klik SAVE CHANGES yer~
atau korang juga boleh gunakan shortening url dengan bantuan bit.ly 
(untuk mereka yang ada akaun bit.ly sahaja!,kalau tiada,boleh skip ini)

daku abaikan je benda ne,sebab malas nak create banyak sangat akaun.hikhikhik.

Then,korang kembali semula ke sini ::
klik anak panah OFF tu sehingga anak panah tu tukar kaler hijau dan nampak perktaan ON.
lihat gambar dibawah ini ::

so,kalau dah berjaya ikuti steps yang eca ajarkan,in sha allah,lepas ne tak perlu susah hati nak ping dengan segera kan.Even bukan ping kat group blogger,korang still boleh dapat traffik dari Facebook.Bukan blogger je baca blog korang kan...even saudara-mara ataupun sahabat korang pun baca juga.ye dak?!.


bukti autoping ke fanpage daku....hikhikhik.tu pasal berguna juga Fanpage ne ek.
*gua paksa semua sanak sedara gua LIKE fanpage gua,korang rasa KEJAM tak?!*

so,diharap tutorial ini dapat membantu korang tingkatkan traffik melalui facebook dan tak perlu susah payah nak ping bagai kat group blogger kan..ping tu boleh dilakukan kemudian.hikhikhik.eca pun nak MINTA MAAF kalau korang pening ke tengok tutorial ne,tujuan eca letak BANYAK GAMBAR agar ianya lebih memudahkan pemahaman korang. ^______^,

kalau rasa entry ini membantu,mohon beri bantuan ya ibu-ibu,bapa-bapa sekalian dengan KLIK mana-mana iklan encik N........target 2013,setiap bulan CASHOUT.boleh ke tak?!.hahaha =D

p/s : kalau ada yang teringin nak buat networking dengan eca,dengan cara exchange autoping di fanpage masing-masing,boleh roger-roger dekat FB yer..caranya mudah je!.in sha allah,kita mampu menjana traffik.

{ 16 comments.. read them below or add one }

Ummi Iman Ummi Iman 01 January, 2013
Slmt pagi cikgu. FB dgn blog akak belum sedia bersama ;) malu....
QasehnyaRania QasehnyaRania 01 January, 2013
tenq, panjang penerangannya;)
azizah :) azizah :) 01 January, 2013
menariknya.. senang autoping ni kan...

jijah sendiri pon jarang ping kat group..
ayut ayut 02 January, 2013
ada try bt aritu..tp tak menjadi..len kali try blik...
N.Aima K N.Aima K 02 January, 2013
iya sama lah guna RSS juga..tp lpstu ping jg lah tmpt lain hehe di twitter kah
Riena Haiqal Riena Haiqal 02 January, 2013
agak panjang juga tutorial ni ya.. heheheh
Myra Jay Myra Jay 02 January, 2013
TQ Eca, tutorial yang lengkap dan padat..

MJ dah buat dan jadi... :)

THAnks dear :D
Cik Nur Cik Nur 03 January, 2013
adeh..byknya kena buat ni...
jal jal 03 January, 2013
best ni, kiranya kalau malas nak ping pon boleh la kan
KiD KiD 03 January, 2013
keep it up.. canggih.. banyak dah apps yang buat macam nih.. :)

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*