Tips Tingkatkan Pageviews Blog


Assalammualaikum.

eca mendapat permintaan dari seorang makcik tu,bagaimana nak tingkatkan PAGEVIEWS Blog...padahal UV dia dah cecah 2k per day..jelly nak mampus daku dibuatnya.hakhakhak.takpe,itu usaha beliau,memang patut dapat UV macam tu,ikutkan daku yang pemalas nak update neyh,memang tak merasa lah 2k tu.so,mari kita teruskan bagaimana nak tingkatkan Pageviews.

sebelum tu,korang kena tahu eh :
Unique Visitors - bilangan pengunjung yang datang blog korang pada satu masa.
Pageviews - bilangan berapa banyak blog korang diterokai.


maksudnya disini, encik A,encik B,encik C datang blog korang pada masa yang sama.Itu dah dikira 3UV.Bagaimana pula dengan Pageviews (PV)?..tadi da dapat 3UV means ada 3PV juga,PV dikira bila encik A yang da masuk blog korang kemudian refresh blog korang sekali lagi,means korang da dapat 4PV...begitu juga jika encik B masuk blog korang dan refresh atau berada lama diblog untuk membaca blog korang....paam tak neyh?..so,mari teruskan cara tingkatkan PV.




Tips Tingkatkan Pageviews.

1) Penggunaan plugin LinkWithin atau Related Post.
Penggunaan plugin ini betul-betul membantu jika korang nak tingkatkan PV,ini kerana bila korang letakkan kedua plugin ini,maka akan keluar kesemua entry berkaitan.Contohnya,korang menulis mengenai Resepi Mee..tentu sahaja semua entry berkenaan resepi akan keluar pada plugin tersebut.Ini akan membuatkan pembaca tertarik pada kesemua entry tersebut dan kemudian KLIK pada entry berkaitan untuk lebih explore mengenai resepi mee. *adakah korang tahu daku sedang lapar ketika menaip entry ini..so,jangan hairan jika contoh pada entry ini semua tentang makanan.

2) Masukkan link entry lama pada link entry terbaru.(ENTRY SUSULAN BERTERUSAN)
Kadang-kadang,kita akan buat entry susulan.Contohnya,hari isnin update entry mengenai aktiviti hujung minggu mengenai sesi "mengumpat di dapur"...hari khamis update pasal resepi hasil "mengumpat di dapur".Bila korang update untuk entry pada hari khamis,masukkan link entry pada hari isnin.Ini akan membuatkan para pengunjung untuk membaca entry tersebut..betul tak?..

3) Pecahkan entry pada bahagian-bahagian (Entry by Part)
Kadang-kadang nafsu akan menerajai hati bila terlalu ingin mengupdate entry....bila dah jadi macam tu,terus nak update sekaligus sampai dua tiga pages baru nak selesai entry tersebut.Bukankah entry sedemikian akan mengundang "KEBOSANAN PEMBACA SAHAJA?"....so,adalah lebih baik jika buat entry part-by-part.Contohnya mengenai percutian korang ke Sabah.Hari pertama melawat Lahad Datu,hari kedua snorkeling kat Pulau Sipadan,hari ke tiga naik Gunung Kinabalu.....tiga tempat menarik tu,takkan semua nak update dalam satu entry.So,pecahkan satu tempat kepada satu entry..ini akan lebih menarik minat.*eh,sebenarnya point ne sama je dengan point no. 2.

4) Letakkan SHOUTBOX pada ruangan lain.
Ada segelintir blogger,bila membuat kunjungan,mereka suka drop komen pada ruangan shoutbox sahaja.So,bila korang letakkan shoutbox pada ruangan lain kemudian letakkan link di homepage,ini akan mengundang pengunjung untuk klik link shoutbox bagi tinggalkan jejak.So,bila berlaku hal sedemikian,ini akan membuatkan blog korang direfresh lagi oleh visitor yang sama...kan da tambahkan pageviews tu.*baca contoh maksud UV dan PV diatas sekali..lebih kurang macam ne lah~ [ce cari shoutbox eca kat mana,pastu tinggalkan link yerrr]

5) PenggunaanWidget lain.
Bagi eca,adalah lebih baik jika korang letakkan dua widget ini dalam blog korang :
 * Archive.
 * Popular Post.

Bila penulisan korang mula digemari oleh para pembaca,tidak mustahil mereka akan scroll pada entry lama.Apatah lagi jika entry korang tu mendapat liputan popular....tak mustahil pembaca akan tertarik.So,dengan adanya kedua widget berkenaan,ini akan memudahkan para pengunjung untuk membaca entry korang even entry tu tiga tahun lepas...hikhik.

ohya,ini satu lagi yer...semakin lama pengunjung berada dalam blog korang,semakin rendah bounce rate korang tu..apa itu Bounce Rate,mohon google yer *_*

bila malas dan kesibukan menerajai diri...++ blog daku takde ceta artis tu kahwin bulan julai.kbye~


Pageveiws dan UV eca memang tak cecah 1k tau,tapi nak juga berkongsi tips ini untuk korang..ngade kan?!.hahahaha.even tak update atau kurang BW pasa last week,still maintain gak lah UV tu...300lebihkurang..so,mari kita tingkat PV & UV sesama ehh....*baru perasan LinkWithin tak letak selepas tukar template hari tu.hakhakhak =P

lagi cara naikkan PV adalah dengan REFRESH Blog korang sampai tangan naik lebam,
pastu tunjuklah PV dah cecah 150juta,mesti orang rasa korang BLOGGER HEBAT.cubalah~
Rancang PERCUTIAN keluarga disini!
HOSTING untuk website/blog anda

0 comment... add one now

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*