Kos Medical Check-Up Klinik Kerajaan & Swasta.


Assalammualaikum.
Before daftar sambung study tu, eca buat medical check-up, dan the cost totally make me half-death!.Ceritanya macam ne, dalam surat tu, pihak UMS minta Drug Test Result.So, pergi Klinik Luyang (dekat dengan tempat keja)....tanya itu ini, orang dekat kaunter tu boleh cakap camne, 
" drug test ne tunggu dua minggu baru dapat result, doktor tidak mahu tandatangan kalau tiada result dadah.So, kalau mau cepat...kamu pergi lab swasta dapat keputusan esok, boleh siap dokumen kamu ne. Kos medical check-up disini RM100 tuk check-up semua-tinggi berat darah xray.Kamu mahu cek UTP tambah RM30, cek dadah tu tambah RM40.kos semua dalam seratus lebih...so, bagus kamu pergi lab swasta, buat tu ujian dadah, datang sini balik...jimat juga kali"....eca terus terngangahhhh dalam hati cakap, cek UTP pun RM30?!..Better beli pregnancy test dekat guardian, ade je tak sampai RM10.
KENAPA SELAMA NE ECA BUAT MEDICAL CHECK UP tak bayar pun?!..ke sebab my parents dua-dua kerja dibawah KKM, so tak perlu bayar?..aishhhh..kalau nak bayar pun takkan sampai RM100++.Tak puas hati kan, eca call kaklong, dia cakap kena bayar sudah.Nasib kaklong hulur duittt.So lepas dari klinik tu, eca pergi Sabah Medical Centre (KPJ) untuk buat ujian dadah.Harga untuk ujian dadah tu :

CANNABINOID : RM30
MORPHINE : RM23
*sempat juga tanya harga nak buat medical check-up di KPJ...almost RM250 jugak.Basic (xray,darah,eyes,ears + UTP, Drug Test)
nasib baik siap dalam masa sejam..lama kat sana sebab eca pergi dekat lunch hour.
So, keesokkan harinya...eca pergi Klinik Luyang....kali ne orang lain pulak dekat kaunter pendaftaran.
kali ne dia inform, "ooo buat medical check up kamu ne RM20 jak..tapi tambah RM10 tuk UTP.Semuanya RM30."...eca rasa nak bunuh-bunuh je orang kemarin tuuuuu.watdehal, nasib takde sakit jantung tau!dan sebenarnya....kat tepi kaunter tu, ada satu LIST Harga tuk medical check-up...masa tunggu turn nak cek berat semua baru ternampak dan orang dekat kaunter pun tak inform!.ciskek betulllll.

lepas ne buat medical check-up nak larik balik Kudat....tempat kerja parents, FREE kot.kuikuikui~
banyak ooo nak ceta pasal minggu lalu, satu pengalaman terbaik...eh,kenapa dulu masa masuk UNIRAZAK takde perasaan macam ne ye?!..kekekekeke~