Tutorial Daftar & Pasang Plugin Comment Intensedebate


Assalammualaikum.

hari tu dapat pertanyaan dari Cikgu Leeza kita.....


sorry tau lambat siapkan tutorial ne, meh ikut tutorial ini.Memang best guna InteseDebate...senang nak terjah rakan-rakan yang datang komen disini.....tapi tak best sebab hari tu dapat aduan payah nak komen.Tak jumpa plugin ini & payah komen melalui ipad...uwaaaaaaaaaaa, eca tak tahu lagi nak wat camna...

Tutorial Daftar & Pasang Plugin Comment Intensedebate


1) korang kena daftar kat Intensedebate.Klik sini.
2) Lepas daftar, cari kat bahagian tab tu, Sites -> Add a sites.
3) Masukkan url blog yang korang nak pasang plugin ne.Kemudian tekan NEXT.
4) Selepas tu, korang kena baca elok-elok arahan yang tertera disana.

ingat : pilih On all blog posts tau..supaya semua post-post lama korang pun boleh dikomen menggunakan plugin ini.Jangan risau, komen terdahulu menggunakan blogspot komen tu, takkan hilang.
ingat untuk : Backup/Restore template -> Download Full Template!!

5) selepas tu,korang klik pada Choose File seperti yang terdapat dalam gambar diatas.Cari File Template korang tu tau......selalunya, untuk template... dipenghujung file adalah .xml8
6) Sudah jumpa, terus Upload File and continue.
7) Then, korang kena copy code baru tuk template korang yang telah ditambah dengan kod Plugin Intensedebate tau!..see the picture below :


8) Buka template blog korang (Dashboard- Template - Edit HTML).
9) Klik Ctrl + A pada kotak template kod anda.
10) Kemudian Ctrl + V untuk letakkan kod yang diambil dari intensedebate tadi.
11) Klik 'Save Template"...kalau berjaya, alhamdulillah.Semua step anda telah lakukan dengan tepat.
12) Boleh view blog dan lihat samaada anda berjaya.Korang kena klik pada 1entry tuk lihat plugin komen ini dibawah entry...peringatan : plugin ini selalunya lambat kuar,please stay tune tuk tunggu k.


semoga Cikgu Leeza kita faham dengan tutorial ini.
Senang je dear nak buat, takperlu pening tukar belit template...selamat mencuba tau! =)


banyak juga orang minta buatkan tutorial, eca je takde masa, 
SORRY korang kalau lambat siapkan yer!