TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

Masalah Broadband Overlimit[pengguna Windows7]



^_ASSALAMMUALAIKUM_^

dah terlebih limit bagi penggunaan broadband memang sesuatu yang menyakitkan.nak main games,sure tak leh.Bagi blogger,lagilah amat menyakitkan hati bila nak berBW kan?.Nanti keluarlah segala ayat-ayat kurang jelas didengar.So,hari ini,kita belajar macam mana nak maintainkan kelajuan broadband kamu.Tutorial neyh untuk pengguna Windows7 yer.Bagi pengguna Windows XP,boleh rujuk entry terdahulu.|berukband I OVER limit???|





(1)tekan button START
(2) then dalam ruangan search tu,taip CMD
nanti akan keluar macam ini:....


selepas tu,korang taip ipconfig/all
untuk lebih jelas,tengok gambar dibawah.


then,cari I Pv4 Address.
contoh kat bawah neyh.


lepas tu,scroll kebawah sampai korang jumpa
C:\Users\Win7>
korang tambah ini pula selepas itu
ping<jarakkan>I Pv4 Address tadi<jarakkan>-t
contoh dekat bawah ini:


nampak tak kat situ ada tulis
"Pinging 10.161.202.3 -t"
then,keluar pula macam kat bawah tu,maknanya kamu sudah berjaya.
benda neyh biarkan je selama kamu online.Kamu boleh minimize,jangan tekan X tue.




Tutorial ini I buat sendiri yer.kalau nak COPY please BAGI KREDIT balik dekat sini.Penat buat,heho.Ne pun setelah pinjam lappy adik.Lappy I masih menggunakan windows XP.Kalau takdapat,tanya I dekat FB terus.Dan semoga korang berjaya. :)

UPDATE:
I buat tutor neyh guna lappy adik.Acer Aspire 4250,windows7.So,kalau takdapat,HARAP MAAF.I takleh tolong.UNLESS I got same lappy(same as u) with me,I will.SO,hopefully U can do this..BTW,if I can solve ur problem,I'll UPDATE LATER. :)


13 comments:

  1. tapi akak punya bila nak taip ipconfiq/all tu sebelah dia tulis ni..

    c:user/user

    bukan macam eca user/win7

    camner nak buat eh?? tak jadi sbb takde tulis win7

    ReplyDelete
  2. aku guna topup punya..no limit.. haha.

    ReplyDelete
  3. wah! sy pun ada masalah yg sama.. hehe.. thanks dear! ^_^

    ReplyDelete
  4. Kalau untuk streamyx, ada juga cara dia untuk kasi tambah laju?

    ReplyDelete
  5. @Cik Azizah..tulis ipconfig/all...guna 'g' akak.try lagi :)

    ReplyDelete
  6. @Fadzmie Mohamad..streamyx mmg laju xpyh kasi laju.mau laju,ko sorg jak guna...hehehehe

    ReplyDelete
  7. x boleh pun.. ='(

    saya punya C:\Users\MyCompaq>

    plizz3..nak tawu sangat..

    ReplyDelete
  8. @Lynn..guna compaq eh?..xde ke kuar wins7 tue?..pasti tulis cmd?.

    ReplyDelete
  9. ek em..tak keluar wins7..yups tulis cmd..takpe2..lin try and error yer..kalau lin dapat lin bgtawu..^_^ btw,thankz taw..^_^

    ReplyDelete
  10. thnx for this
    yg NT nk buat tutor tue trus dri broadband
    tpi xjmpa lak
    hehe

    ReplyDelete
  11. @Nyamuk Terbang/oo,yg dri bb terus ke?..xcas speed?

    ReplyDelete

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*