TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

Alahai blog domain [dot]my !!!

Assalammualaikum.

eca ne terkilan sangat-sangat bila blog berdomain percuma setahun tu bermasalah....eca kan dulu pernah cakap berminat gak nak pasang blog domain [dot]my tapi bukan untuk blog ini lah...(blog lain yang coming soon ntah bila)...terbantut seketika bila domain [dot]my ne bermasalah...

oke,ada yang bertanya kepada eca...."dah bermasalah domain ne,traffik pun jatuh..nak buat camna"...here's the point of view and solution dari eca ::

1) tolong tarik nafas panjang-panjang oke dan senyum ^_____________^,
2) bila domain [dot]my bermasalah,korang boleh pilih satu antara dua :
    (a) biarkan blog berdomain[dot]my macam tu sehingga kembali pulih.
    (b) kembali menggunakan subdomain lama -->  .blogspot.com 
3) Jika anda membuat pilihan (a),maka tunggu je lah yer sampai server Asiahost tu oke.
4) Jika anda membuat pilihan (b),maka anda juga diberi pilihan satu antara tiga dibawah :
(i) tukarkan ke subdomain .blogspot.com dan kekalkan url macam itu.
(ii) tukarkan ke subdomain .blogspot.com dan tunggu sehingga domain [dot]my kembali pulih baru tukarkan kembali.
(iii) tukarkan ke subdomain .blogspot.com dan kemudian beli domain sendiri seperti [dot]com, [dot]net dan lain-lain.kalau nak domain [dot]com macam eca,boleh rujuk cara beli di entry ini.
5) bila korang memilih untuk berhijrah kembali ke pilihan diatas,ini caranya ::

Dashboard blogger -> Settings -> Basic -> Publishing -> Blog Address -> klik X pada kotak tersebut.(lihat gambar dibawah)

klik OK,dan kamu akan kembali ke alamat blog yang lama dengan menggunakan .blogspot.com.Then,kalau domain [dot]my da oke,boleh kembali semula.....................Kalau nak tukar terus ke domain lain,boleh hubungi pembekal domain tu sendiri bagaimana nak bertukar yer. =)

harap-harap dapatlah jalan penyelesaiannya.ne yang eca ajar kak MV kemarin,sekarang tengok blog dia suda kembali ke .blogspot.com....so,korang yang lain-lain takkan nak tunggu yer.







22 comments:

  1. saya tak boleh bersabar ... sy telah membuat pilihan B heheh

    ReplyDelete
  2. akak dah buat pun eca....remove semula baru ok....

    ReplyDelete
  3. Nasib baik akak tak guna domain nie...

    ReplyDelete
  4. sian dorg yg guna dot my kan

    ReplyDelete
  5. Kesiannya.... Semua jadi bermasalah...

    ReplyDelete
  6. haahla..td nk masuk yg ada.my ni takleh...cian yg guna ni...

    ReplyDelete
  7. sedih... tak terpikir lg nak tukar ke mana2 domain biarla blogspot dulu

    ReplyDelete
  8. kesiannnya.. benda free kan masalah pulak..akhirnya blogspot jugak yg oke.. hahaha

    ReplyDelete
  9. kasihankan yg guna dot my ni..
    mmg susah tau nak terjah blog diorg...

    ReplyDelete
  10. sy pun mengalami masalah yang sama. nak ping pun xboleh.

    ReplyDelete
  11. camane nak tukar ke domain dot com balik?

    ReplyDelete
  12. Kali kedua dengar hosting dgn dot.my ada pblm...

    ReplyDelete
  13. kesian kat mereka2.... haizzzz

    ReplyDelete
  14. kesian dyorg ni kan. baru je tukar, dh bermasaalah

    ReplyDelete
  15. owh dorg bermslh ea ..lma xon9 xtau pape..haha

    ReplyDelete
  16. kesian mereka,,, benda percuma mmg cm tu

    ReplyDelete
  17. barang free kan..memang bermasalah le..

    ReplyDelete
  18. kak eca, thanks yea bgitau

    http://paanzainudin.blogspot.com/2013/01/masalah-dot-my.html

    ReplyDelete

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*