TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.
Showing posts with label movie ooo movie. Show all posts
Showing posts with label movie ooo movie. Show all posts

Review A Good Day to Die Hard

Assalammualaikum.

Berkesempatan tengok wayang minggu lalu,walau sebenarnya tak tahu nak tengok wayang apa...Sebabnya eca jenis yang depan kaunter,baru decide nak tengok ceta apa....bukan apa,kalau kita rancang nak tengok satu movie tu,tapi sebenarnya masa tayangan tak sesuai,macam tak best pulak kan...apatah lagi,daku bukan jenis orang yang suka menunggu lama.

so last Friday,berkat memujuk sang skandal,akhirnya dia kata,"oke la tengok la wayang tu"..eca jawab,"wayang AKSI apa neyh..best bha"..dan akhirnya tengok movie ::


Filem ini mengisahkan tentang seorang ayah (John McClane - lakonan Bruce Willis) yang mendapat tahu anaknya (Jack McClane - lakonan Jai Courtney) telah ditangkap Polis Rusia dan akan dibicarakan kerana membunuh.Setibanya di Rusia,John terbabit dalam satu kejadian apabila anaknya melarikan diri dari mahkamah bersama-sama seorang banduan.Pelbagai aksi dan halangan terpaksa mereka tempuh sebelum akhirnya semua persoalan dijawab diakhir cerita.Nak tahu siapa banduan itu?.Apa pula kaitan Jack McClane dengan banduan itu...korang kena tonton sendiri di pawagam berhampiran!!!.

Review Filem A Good Day to Die Hard :

Duration - wayang English jangan korang nak expect macam wayang hindi lak yer..movie ini lebih kurang sejam lebih  sahaja.

Aksi - bagi mereka yang sukakan AKSI,PERANG,DARAH dan yang sewaktu denganya,filem ini HARUS anda tonton....Eca paling suka AKSI dimana Bruce Willis menyelamatkan anaknya ketika mereka hampir menumpaskan penjahat....waktu tu kan,ala korang tengok la sendiri yer..tak syok la eca cerita!!..Tapi,movie ini,memang banyak AKSI yang unexpected sangat-sangat.*sila heret diri sendiri ke panggung wayang*

Moral of Story -
1) Air dicincang takkan putus..eh?!....oke,dalam cerita ini,Jack McClane tu taknak panggil bapak dia "bapak"....they just go by name.Sebabnya,dia rasakan bapak dia ne terlalu pentingkan KERJA sehingga tiada masa untuk anak-anak dia...lastly,baru dia sedar...bapak dia ne hebat orangnya dan sayang dekat dia.

2) Do Not Trust your partner!!! - oke,dalam ceta ne,si banduan itu sebenarnya dikhianati oleh partner dia sendiri....selepas tu,dia nak balas dendam,tapi partner tu dengan angkuhnya berkata,"aku berkuasa"...Lastly,dengan bantuan dan kerjasama seseorang,mereka menumpaskan partner si banduan itu...siapa seseorang itu,korang kena tengok sendiri oke?!.

Eca bagi 4.5/5 bintang..sebab daku suka action movie sebenarnya..hahaha.
tapi masa tengok wayang ne kan,sangat-sangatlah SAKIT HATI bila sang skandal boleh pulak TERTIDUR dalam cinema tu....hilang mood weiiii!.Sebab eca ne jenis yang SUKA MENGULAS dan SUKA EXPECTED apa yang berlaku selepas itu,tapi takdelah sampai RIUH satu panggung...geram tul bila dia tidur...terpaksa SIKU-SIKUkan dia..Dah siku-sikukan dia,boleh lak dia say SORRY SORRY SORRY,grrrr!!!.pastu tidur balik..dua tiga kali siku,terus tak peduli,sebab tengok couple yang duduk sebelah kami pun,pakwe dia TERTIDUR..eca mampu senyum je dekat amoi cina tu.=.="

Antara filem Die Hard yang lain ialah :
Die Hard (1988)
Die Hard 2: Die Harder (1990)
Die Hard with a Vengeance(1995)
Live Free or Die Hard (2007)
A Good Day to Die Hard (2013)

untuk maklumat lanjut mengenai Filem Die Hard,korang boleh baca diwiki.[Die Hard]

#nak tengok filem Journey To The West lak....orang kata MANTAP.

Battleship & Avengers

Assalammualaikum.


RM5 untuk tengok wayang gunakan 'student card' memang berbaloi bagi student yang suka tengok wayang macam eca.Yelah,nak marathon tengok wayang selagi ada masa kan.Selagi bergelar student ne,jangan sia-siakan RM5 tu.hehehe..esok-esok dah kerja,tak merasa RM5 tu.hukhukhuk.

So,last few week tengok Battleship dengan unimate dan kemarin sempat tengok Avengers dengan adik bongsu eca.Antara Battleship dengan Avengers,dua-dua bagus dan ada kekuatan dalam movie tu sendiri.Moral values pun lebih kurang jak.(biasalah kalau bakal-cikgu ne,moral values tu yang penting,bukan keseronokan menonton movie tu je)

terkenang pula 'abg navy' dulu tu.Dia keja atas kapal.


Dalam Battleship ne,moral values yang eca dapat ::
1) Bila kita serius mahukan sesuatu,pastikan kita akan dapatkannya.Contoh,hero tu nak ngurat awek,padahal baru kenal.Tapi kerana serius,dia buat juga apa yang awek tu nak even membahayakan dia.......kan bagus macam tu!.hehe.

2)  yang LAMA jangan dilupa dan diperlekehkan.Contoh,disaat-saat akhir kapal navy yang baru sudah tidak dapat digunakan lagi.Dengan bantuan dari 'navy pencen' dan kapal lama mereka,dapat juga pihak lawan dimusnahkan!...tu pasal makin lama,makin berguna. :)

3) jangan anggap KECACATAN itu sebagai pematah semangat untuk kita tidak boleh berjaya/bekerja.Contoh paling jelas dalam movie ini,ARMY yang takde kaki dan terpaksa gunakan besi tu.Even cacat,beliau tetap juga memberi bantuan melawan pihak lawan dan memberi kerjasama.See,orang kurang upaya pun boleh buat,kita yang upaya ne...kenapa tidak boleh?!.


Manakala melalui filem Avengers ne pula,eca dapat ::
1) kenali musuh dan sahabat.Bila Thor sampai dan rebut Loki dari Iron Man & Captain Amerika tu,terus Iron Man pun menyerang Thor tanpa mengetahui apa sebenar yang terjadi.Dah buang masa pula pergi berlawan sesama sendiri,padahal berada dipihak yang SAMA.So,kita pun kenalah tahu bezakan musuh dan sahabat.

2) jangan anggap diri tu HEBAT sehingga memperlekahkan orang lain.Contoh,Loki yang menganggap dirinya 'dewa' yang teragung.Sekali kena hentam sikit oleh Hulk,dah mati....tu pasal,takyahlah nak bangga-bangga diri tu je eh?!.

..dan melalui kedua-dua movie ne,eca dapat :: Kerjasama itu penting.
Dalam Battleship,tanpa kerjasama dari semua navy (yang lama dan baru),tak mungkin pihak lawan (alien) dapat ditewaskan.Manakala dalam Avengers,kalau ahli-ahli Avengers tidak berkerjasama dan pentingkan diri sendiri sahaja,maka kemusnahan akan berlaku di dunia ne.So,tiada kerjasama sesama ahli,tiadalah kesepakatan dan musuh semakin menakluh dunia.

dalam tubuh kita pun,perlu kerjasama yang kukuh.
Contohnya,antara hati dan minda.Kalau ikut hati,maka akan binasa sesuatu perkara.Kalau ikut minda semata,mungkin ada yang bakal merana.Fikir-fikirkanlah >,<"


(petang ne nak nonton Nongkrong pula dengan anak sedara eca)
dan kalau sudi,silalah KLIK semua dibawah ini......

Review The Woman In Black

Assalammualaikum

Review filem The Woman in Black, eca dan welovelepaking's team watch this movie beramai-ramai hujung minggu lalu.*seminggu baru nak update,see how busy I'm!*


Sinopsis 
Cerita bermula apabila seorang peguam,Arthur Kipps memaksa untuk meninggalkan anaknya demi tugas.Beliau  telah pergi ke sebuah perkampungan dan terpaksa menguruskan hal ehwal rumah Eel Marsh yang ingin dijual.Apabila berada di perkampungan tersebut,Kipps tidak dilayan selayaknya sebagai seorang tetamu.Penduduk kampung pula berusaha pelbagai cara untuk menghalau Kipps keluar dari perkampungan tersebut.Apabila dia berada di rumah Eel Marsh,pelbagai bunyi dan gangguan yang dialaminya.Apabila seorang kanak-kanak mati,Kipps mula membongkar rahsia yang terjadi di perkampungan tersebut.Suatu hari,rumah Jerome telah terbakar.Kipps masuk kedalam rumah demi menyelamatkan Lucy,anak perempuan Jerome yang terkunci didalam bilik bawah tanah.Ketika cuba menyelamatkan Lucy,Kipps terlihat kelibat 'the woman in black".Kipps akhirnya bertekad untuk menyiasat apa yang berlaku di kampung berkenaan.

Lepas je,Kipps ne sedar dan percaya kewujudan 'the woman in black',dia kembali ke rumah tersebut dan menyiasat lebih.Nak tahu apa yang terjadi selepas itu?....korang kena pergi pawagan berdekatan,takpun tunggu je bila movie ne keluar dekat youtube eh?!.

Movie ini diadaptasikan dari novel karya Susan Hills dengan tajuk yang sama.Selain itu,cerita ini juga pernah dibuat dalam bentuk drama...
baca lanjut tentang buku ini -> BACA

teringin nak cari novel dia neyh,macam teruja nak baca.hopefully ada duit lebih dan novel ne ada jual dekat sini.Susah nak cari novel berbahasa inggeris yang lama-lama.

Best tentang movie ini.
Bahasa Inggeris yang mudah difahami.*serius eca suka.tak baca sangat sarikata yang tertera*
Sound system yang menakjubkan!.*terutama mamat sebelah eca tu.hahaha!.takdelah,sound movie ne memang sesuai dengan setiap part of the movie*.
Pelakon  yang hebat-hebat.Daniel Radcliffe siapa yang tak kenal kan?!..Harry Potter,btw,lakonan pelakon lain pun semuanya hebat-hebat dan tak kaku..
kalau nak tengok wayang hantu,ajak mamat sebelah eca tu.SOUND SYSTEM terbaekk wok!.
*tak caya dah!*
(gegirl yang dibelakang tu kacau orang berphotogediks je yawww)

Movie ne movie seram tapi tak berapa nak seram.....paam dak?!.macam ne,movie ne bukan ceta hantu yang tayang muka hantu je,thats why eca tulis,seram tapi tak berapa nak seram.hikhikhik.Unsur seram diwujudkan melalui bunyi and another part of it,contohnya melalui riak wajah pelakon (i means bukan hantu tu,tapi penduduk kampung yang berada dalam ketakutan).

*lupa ambil gambar dengan my love hari tu,ini gambar masa eca keluar dengan Miss Jen tengok ceta seefood,nanti eca review lagi eh*

so,cepat bersiap dan pergi pawagam berdekatan anda!.
The Woman In Black,eca bagi 4.5bintang dari 5 bintang
^___________^

korang FOLLOW budak neyh boleh tak?!

.
.
.
.salam.
oit!,tak tidur ke?!..
kalau tak tidur,jom sini nak bagi task kat korang....
bukan susah puwn.saja je nyusahkan korang.
jom FOLLOW budak Mamat ne boleh tak?....
follow kat sini : |www.ceritamamat.com|
oke,bai!
(*-*)



p/s: saja je menghilangkan boring wat entry neyh.
p/ss:: baru habis nonton ceta no string's attached.BOLEHlah :P
p/sss:: waktu tidur kena re-set balik,sungguh tak betul.kang sakit sapa nak menanggung,I juga :(

serupa ke seiras?yang penting CEPAT!

sepatutnya malam semalam keluar tengok wayang bersama kawan lelaki I.hehe.
tapi disebabkan dia SAKIT.so,duk umah je lah kan.
cian dia.dan U'll boleh lah doakan dia sihat yer,
supaya kami dapat berMEETING bersama pada hari isnin bersamaan hariulangtahun I.
taknak cakap pasal dia lebih-lebih pula dah.
kang dia lagi popular dari I.tak suka!.haha
nak cakap pasal BOYFRIEND nombor ntah berapa.
tak lain tak bukan...encik DWAYNE JOHNSON.
bila ingat-ingat encik THE ROCK ne..ingat pulak kat seorang kawan online I.

nama dia JAZLAN HAMSAN.not sure dia punya blog..tapi dia aktif kat FB & Twitter rasanya.dan tak silap I,dia ada TUMBLR.cek out FB dia ye.|link|
encik jazlan a.k.a JELAN.umur 21tahun,nak masuk 22tahun da 27Januari neyh.
study kat UNISEL.asal SELANGOR.takde GF lagi rasanya tapi dulu dia pena kapel dengan sorang minah indon yang dia jumpa kat Indonesia sewaktu menjalani lawatan U dia.taksilap la.I pun tak detail sangat.
rupa dia ne macam THE ROCK pujaan hatiku~,~
tak caya eh...jap jap,I cilok jap gambar dia kat FB.
* jangan marah aku ah Jelan.hehe*

 ada iras sikit kan dengan encik kat bawah neyh ::





psst;;IRAS SIKIT JE kan?...hahaha
I memang minat tengok lakonan dia neyh..since filem dia yang dulu-dulu cam The Tooth Fairy.Game Plan,Gridion Gang,The Mummy Return,etc....dan filem terbaru beliau::
tak sabar nak tunggu esok >,<
eh eh bukan esok.petang nanti rasanya.
yippi.nak g tengok.
nak tahu pasal movie FASTER neyh :kat sini |link|
nak tahu pasal encik Dwayne Johnson kesayangan I?kat sini |link|

so,mood sekarang:TIDAK SABAR.haha.

BURIED....

wahh.punya syok dalam kelas CD kemarin.
sir david tersayang aku tue suh kami wat diskusion dlm group.
balik2 je aku dari kelas....tuptup,kawan2 ajak g tgk wyg.so,setelah sekian lama memendam perasaan nak tgk wyg....aku pun join la.nasib ada seringgit dua kat dlm purse i tau....wayang pilihan BURIED.kawan aku,cik zaidah,cakap....ceta ne pasal sorg guys tak berapa nak ensem terperangkap dlm kotak dan tertanam.dy ada masa 90 minit tuk menyelamatkan diri.dan dy ada zippo + phone.aku pun agak-agak excited nak tgk sebab nak tau camne cara dy selamatkan dirinya itu.oke!

da mula beberapa minit,,baru kami terhegeh-hegeh masuk panggung.ceta da mula.so,xbrapa nak syok da bg aku.xsuka bila xtgk dari mula.
mula-mula,aku pun tertanya-tanya camna dy bole tertanam ne?..
then....di pertengahan ceta ...

cik zaidah:....kamu mau tgk g ka neyh?ka meh la kita kluar tgk ceta the other guys.
cik rien: ....tanya dlu drg yg lain..
cik asha [aku la tue] :.....jangan..aku mau tgk dulu ending nya.dy lepas ka tidak.
............setelah beberapa minit kemudian;;;
cik asha:....ada remote ka 'a?..mo kc cepat dulu ne ceta.bosan suda pla aku neyh...

.........ending....................
antara luahan-luahan selepas keluar dari panggung.....
kalau tahu gini cetanya...dui,,,,
filem paling *syok* aku pena tgk..
paling save.
paling segala-galanya paling!...
..dan orang yg keluar dari panggung wayang HALL 7,Growball Cinema,CP KK..muka manyak tension!
huhuhu.

deep from my heart;
bosan! dan membosankan.
dan..rugi rm5 aku hari tue...

tgk neyh..how to survive ehbila  tertanam dalam kotak?.

ne la dia pelakon utama dan pelakon tunggal agaknya.....