Masalah Broadband Overlimit[pengguna Windows7]




^_ASSALAMMUALAIKUM_^

dah terlebih limit bagi penggunaan broadband memang sesuatu yang menyakitkan.nak main games,sure tak leh.Bagi blogger,lagilah amat menyakitkan hati bila nak berBW kan?.Nanti keluarlah segala ayat-ayat kurang jelas didengar.So,hari ini,kita belajar macam mana nak maintainkan kelajuan broadband kamu.Tutorial neyh untuk pengguna Windows7 yer.Bagi pengguna Windows XP,boleh rujuk entry terdahulu.|berukband I OVER limit???|





(1)tekan button START
(2) then dalam ruangan search tu,taip CMD
nanti akan keluar macam ini:....


selepas tu,korang taip ipconfig/all
untuk lebih jelas,tengok gambar dibawah.


then,cari I Pv4 Address.
contoh kat bawah neyh.


lepas tu,scroll kebawah sampai korang jumpa
C:\Users\Win7>
korang tambah ini pula selepas itu
ping<jarakkan>I Pv4 Address tadi<jarakkan>-t
contoh dekat bawah ini:


nampak tak kat situ ada tulis
"Pinging 10.161.202.3 -t"
then,keluar pula macam kat bawah tu,maknanya kamu sudah berjaya.
benda neyh biarkan je selama kamu online.Kamu boleh minimize,jangan tekan X tue.




Tutorial ini I buat sendiri yer.kalau nak COPY please BAGI KREDIT balik dekat sini.Penat buat,heho.Ne pun setelah pinjam lappy adik.Lappy I masih menggunakan windows XP.Kalau takdapat,tanya I dekat FB terus.Dan semoga korang berjaya. :)

UPDATE:
I buat tutor neyh guna lappy adik.Acer Aspire 4250,windows7.So,kalau takdapat,HARAP MAAF.I takleh tolong.UNLESS I got same lappy(same as u) with me,I will.SO,hopefully U can do this..BTW,if I can solve ur problem,I'll UPDATE LATER. :)


{ 13 comments.. read them below or add one }

Unknown Unknown 24 August, 2011
tapi akak punya bila nak taip ipconfiq/all tu sebelah dia tulis ni..

c:user/user

bukan macam eca user/win7

camner nak buat eh?? tak jadi sbb takde tulis win7
Zul fattah Zul fattah 24 August, 2011
aku guna topup punya..no limit.. haha.
Bunga Cengkih Bunga Cengkih 24 August, 2011
wah! sy pun ada masalah yg sama.. hehe.. thanks dear! ^_^
Fadzmie Fadzmie 24 August, 2011
Kalau untuk streamyx, ada juga cara dia untuk kasi tambah laju?
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 24 August, 2011
@Cik Azizah..tulis ipconfig/all...guna 'g' akak.try lagi :)
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 24 August, 2011
@Fadzmie Mohamad..streamyx mmg laju xpyh kasi laju.mau laju,ko sorg jak guna...hehehehe
lyn lyn 24 August, 2011
x boleh pun.. ='(

saya punya C:\Users\MyCompaq>

plizz3..nak tawu sangat..
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 24 August, 2011
@Lynn..guna compaq eh?..xde ke kuar wins7 tue?..pasti tulis cmd?.
lyn lyn 24 August, 2011
ek em..tak keluar wins7..yups tulis cmd..takpe2..lin try and error yer..kalau lin dapat lin bgtawu..^_^ btw,thankz taw..^_^
Nyamuk Terbang Nyamuk Terbang 31 October, 2011
thnx for this
yg NT nk buat tutor tue trus dri broadband
tpi xjmpa lak
hehe
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 31 October, 2011
@Nyamuk Terbang/oo,yg dri bb terus ke?..xcas speed?

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*