Tutorial |Mencipta/membuat Watermark|




^_ASSALAMMUALAIKUM_^

Dah wat tutorial tuk letakkan watermark,sekarang kita belajar pula buat watermark sendiri eh.Tapi sebelum tu,korang kena ada PHOTOSHOP,tak kiralah cs3 ke cs4 ke cs5.yang penting PHOTOSHOP sebab tutor neyh I gunakan photoshop.Dah buka photoshop kamu?.jom kita mulakan tutorial ini.

.buka photoshop.
cari FILE --> NEW.
letakkan width = 350,height = 150.
background = TRANSPARENT.

.sekarang,kita masukkan TEXT.
.cuba tengok gambar diatas tue,I dah letakkan button yang korang kena tekan tuk tukar sume TEXT.
.dari FONT,kaler,mahupun saiz.

.sekarang kita da tulis nama kan?.
.nak masukkan gambar/text yang lain,buka satu layer baru lagi.
caranya,tekan button new layer.
(dalam kotak yang I dah tandakan)

kalau nak masukkan gambar kamu,tekan FILE --> OPEN,cari gambar kamu.
bila gambar dah ada,tekan ctrl-x dekat gambar kamu,then gi gambar watermark tu,ctrl-v
takpun,tarik je gambar kamu pegi gambar watermark tu k.
then,pandai-pandailah kamu decorate watermark.ulang je step-step dekat atas tue.
then,dah nak save,pegi
FILE --> Save for Web & Devices
.
.
.
.
.
nak dapatkan watermark dalam transparent,kena tukar bahagian PRESET ke PNG-24
format tuk transparent --> .png
then,SAVE.
pastu,baru letakkan watermark dalam gambar kamu dengan senang hati.
cara letakkan watermark rujuk sini.|letakkan watermark|

{ 11 comments.. read them below or add one }

Zul fattah Zul fattah 22 August, 2011
nice.. tapi aku tak reti r benda ni..kena blajar dulu
hadi hadi 22 August, 2011
kalau lapang nanti boleh la terai..('',)
Nurin Nabilah Nurin Nabilah 04 April, 2012
hello :) akk....tlong buat tuto vector bolehh??

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*