.alternatif lain untuk update blog.

[ Eca Dwinky Asha][ Thursday, December 01, 2011][ ]



^_ASSALAMMUALAIKUM_^

arhh,tension tak leh nak sign in blogger neyh!.nak update weiiii.
*pernah tak alami perasaan camne?*
..saat-saat blogger under maintainance,hah,semua gelabah kan?!.
jom,nak bagi tutorial  alternatif lain untuk update blog walaupun tak sign in blogger.

cuba baca entry yang ini,pasal update blog via email:|update blog via email.|
kali ne nak bagi tunjuk ajar pasal alternatif lain,iaitu...Windows Live Writer

Untuk Windows Live Writer ini,terbahagi kepada dua bergantung dengan windows yang anda gunakan.Contohnya macam I,I gunakan Windows XP so,Windows Live Writer yang I gunakan ialah khas buat Windows XP,...manakala satu lagi khas buat pengguna Windows 7 dan Windows Vista.[since I'm using windows XP,this tutorial will be on it!.But,dont worry,it doesnt have much differences].

pertama sekali,kita klik link dibawah untuk download Windows Live Writer.
Pengguna Windows XP
Pengguna Windows Vista/7

Bagi pengguna Windows XP:
Klik link diatas untuk download,setelah selesai download,restart kembali laptop/PC anda.
Selepas itu,klik Start-All Program-Windows Live-Windows Live Writer.Maka,akan keluar la benda ini,


klik 'seterusnya'



tick 'perkhidmatan blog lain'
klik 'seterusnya'

Isikan data-data anda.
alamat web blog:URL Blog anda
nama pengguna: email yang anda gunakan.
kata laluan: password anda.

sedang menganalisis URL blog anda.

klik 'yes'

setup SIAP!.

dah blog UPDATE!
macam-macam ada tau!
dan yang paling BEST,korang boleh PREVIEW blog korang tue.

*ooo,blog I yang comel gila macam tuan dia!*


Bagi pengguna Windows Vista/7:



korang cuba buka link diatas sekali yang I dah sertakan,dan cuba lihat sama tak dengan tutorial untuk Windows XP.I tak dapat nak cari link untuk download,maybe sebab I gunakan Windows XP.Rasanya lebih kurang je tu.Selamat mencuba yer.Kat sini,I sertakan link overview untuk pengguna Windows Vista/7:


Hopefully this will help everyone (^.^).Kalau berjaya buat,sila lah hadiah komen buat saya.Nak tanya apa-apa,just tanya jangan malu jangan segan,saya tak makan manusia,saya makan kepsi dan mekdi je yer.ooo ya BTW,soalan berkenaan hati dan perasaan dilarang sama sekali due to my underage :P

*entry bergambar memang panjang!.sorry terpaksa buat korang scroll berkali-kali!*
BTW: if you're COPYing this tutorial,please do CREDIT back to me.Cause I do this without any reference and when I do this,I also do my lesson plan assignment!.Do consider my situation and all your discretion are needed (^.^)