Jana traffik tanpa entry baru.


Assalammualaikum.
Menjawab pertanyaan beberapa teman blogger..bagaimana nak maintain traffik even kita tak online mahupun  tiada entry baru....untuk pengetahuaan,traffik eca bukan tinggi sangat pun,cukup tuk jaga rating exabytes je....takut lak tak dapat kontrak 3 bulan lagi.hikhikhik.

eca kupaskan satu persatu yer =)

Bloglist/Feed.

apa bagusnya jika kita mendapat tempat di bloglist rakan-rakan blogger namun lebih baik jika dapat letakkan feed kita.Dengan adanya blog kita tersenarai didalam bloglist orang lain,tak mustahil jika blogger lain ternampak UPDATE kita dan teringin masuk ke blog kita kan?.bertukar bloglist mahupun feed dapat menguntungkan kedua-dua pihak....baru la terjalinnya satu networking sesama blogger,betul tak?!

pendek kata,tolong-menolong gitu.[ps:: kalau blog eca ada dalam bloglist kamu,inform k,nanti eca masukkan blog kamu dalam bloglist eca]


PING ENTRY.

Ramai diantara teman-teman blogger gemar PING ENTRY terbaru mereka di laman sosial seperti Facebook dan lain-lain.Ada juga yang ping di laman ping seperti blogr.my,apesal.com,busuk.org dan macam-macam lagi.Namun,eca dapati,ramai yang PING pada masa yang sama.Maksudnya disini,PING serentak ke semua laman ping...bukan tak boleh tapi caranya tak berkesan.

cara yang berkesan ialah :
1) Pastikan anda gunakan widget yang akan UPDATE entry anda terus ke FB,contohnya: RSS Graffiti.So,sejurus selepas update entry,tak perlu nak susah PING ke FB dahulu.
2) Sejam kemudian,PING di blogr.my,busuk.org,apesal.com
3) waktu-waktu puncak (waktu teman-teman ramai berFACEBOOK,ping di FB & group FB)

Insyaallah,kalau buat camtu....memang traffik akan naik lagi baik.Jangan pulak asyik PING merata,sampai orang lain pun bosan nak tengok da.kan kan =)


blogr.my & busuk.org ternyata TERBAIK...facebook juga :)

Blogwalking & Komen

ramai yang blogwalking tapi jarang sangat nak tinggalkan komen.Kalau macam tu,bagaimana blogger lain nak balas kunjungan korang?.Sekurang-kurangnya,tinggalkan jejak di ruangan chatbox..tapi lebih baik komen,sebab ada kemungkinan blogger lain akan datang komen juga kat blog korang.so,tanak silent reader lagi k.

SEO

ada yang cakap,blog peribadi tak perlu sangat nak main SEO.perghh,anda SALAH!!!!.Actually,kalau kena dengan entry,tak salah main sedikit SEO kan...contohnya,anda cerita mengenai makan-makan di Secret Recipes...tak salah kalau letakkan sekali alamat SR tu..kot-kot ada yang tercari-cari kan..mainkan keyword dalam entry kamu,itu lagi penting!.

INI BUKTI HASIL PENANAMAN KEYWORD dalam entry :
antara entry popular.LOL.


eca cakap-cakap :
traffik eca pun ada turun naiknya..kena juga usaha lebih dan lakukan sedikit pengorbanan masa & tenaga.yang penting kepuasan berblogging,betul kan?

*kalau rasa entry ini berguna,mohon KLIK iklan diatas sekali.hikhik*

{ 33 comments.. read them below or add one }

Ikhmal Malique Ikhmal Malique 30 October, 2012
terbaikkkk..tunjuk ajaq ku sifu..
KiD KiD 30 October, 2012
canggih laaa eca.. boleh bah kalau kaw!!!
Cik Nur Cik Nur 30 October, 2012
nanti nak belajar lagilah dengan eca...

nur xmahir sgt bab2 ni,..huhuh
boni kacak boni kacak 30 October, 2012
nampaknya, saya kena berguru dengan awak ni.. sudikah dikau menjadi guruku wahai eca?
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 30 October, 2012
@boni kacak jgn nak ngada..padahal sifu dia da ramai..lgi hebat :P
fieda fieda 30 October, 2012
tq eca sbb berkongsi tips..
Mieya Atiera Mieya Atiera 30 October, 2012
Tq sis. Mieya punya trafik pon turun naik jugak
Riena Haiqal Riena Haiqal 30 October, 2012
terima kasih cikgu eca... mo dimanfaatkan ni ajaran ni.. (^_^)
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI 30 October, 2012
tips yg bgus ni..ok2.. noted..hihi.
adyna adyna 30 October, 2012
tq eca, akak baru tau..cyg eca :)
ayut ayut 30 October, 2012
btulla tu eca..tp ayut ping tu mmg jarang la dibuat yer..hihihi.
CikNana CikNana 30 October, 2012
tunjuk ajarku sifuuuu..terima kasih yaa..:)
hazwan hairy hazwan hairy 30 October, 2012
bgus2...susah org nk msuk dh skrg..haha
MRie RNie MRie RNie 30 October, 2012
As Salam,

Point pasal SEO dan komen tu saya setuju. Blog personal pun boleh bermain dengan SEO. Tapi kena make sure ada isi. Jangan main SEO tapi artikel tak der isi. Nanti orang marah. depa report blog kita as a spammed blog.
Mia Liana Mia Liana 01 November, 2012
heheheh tiga suku trafik blog kak mia dari search engine... huhuh kena pandai main keyword...
Syaifuddin Alias Syaifuddin Alias 01 November, 2012
insyaAllah semua ini pasti membantu para blogger yang baru :]
mselim3 mselim3 02 November, 2012
Insaallah....akan cuba , nice entry,nice sharing....
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda 02 November, 2012
yup..
plg b'kesan adalah ping entry & bw.. hehe..
Nasir Bravo Nasir Bravo 02 November, 2012
terbaeeekkk la entry nie..betul la nk traffic free kena godek-godek ckit SEO...:P..nice share
KorN KorN 06 November, 2012
yerp... salu nya entry baru jer la kalo ade org nak baca pun... kann
adyna adyna 07 November, 2012
nak maintain tue yg nak kena jaga kan :)
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ 07 November, 2012
oo..camtu eh... tak pernah try busuk ngan blogr.my tu...

pssst: kamoo ade dlm bloglist nieza..ngee ;p
etuza etuza 11 November, 2012
http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/
klik
Mummy Akmar Mummy Akmar 15 November, 2012
Hi Eca dah lama tak singgah sini.

Tertariklah baca entry Ecad ni..

Tapi boleh terangkan lagi tak part SEO. Contoh Secret Recipe..bermain dengan SEO tu dalam erti kata lain camne? Blur! Sbb Mummy blogger baru..Heee..

Blog Qashmere
Style Me Gorgeous By Qashmere for Plus Size Fashion

Take Care Sis
shedameor shedameor 15 November, 2012
thanks comment entry sheda. now, sheda balas. see, tips ke tiga mujarab :)

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*