Alahai blog domain [dot]my !!!


Assalammualaikum.

eca ne terkilan sangat-sangat bila blog berdomain percuma setahun tu bermasalah....eca kan dulu pernah cakap berminat gak nak pasang blog domain [dot]my tapi bukan untuk blog ini lah...(blog lain yang coming soon ntah bila)...terbantut seketika bila domain [dot]my ne bermasalah...

oke,ada yang bertanya kepada eca...."dah bermasalah domain ne,traffik pun jatuh..nak buat camna"...here's the point of view and solution dari eca ::

1) tolong tarik nafas panjang-panjang oke dan senyum ^_____________^,
2) bila domain [dot]my bermasalah,korang boleh pilih satu antara dua :
    (a) biarkan blog berdomain[dot]my macam tu sehingga kembali pulih.
    (b) kembali menggunakan subdomain lama -->  .blogspot.com 
3) Jika anda membuat pilihan (a),maka tunggu je lah yer sampai server Asiahost tu oke.
4) Jika anda membuat pilihan (b),maka anda juga diberi pilihan satu antara tiga dibawah :
(i) tukarkan ke subdomain .blogspot.com dan kekalkan url macam itu.
(ii) tukarkan ke subdomain .blogspot.com dan tunggu sehingga domain [dot]my kembali pulih baru tukarkan kembali.
(iii) tukarkan ke subdomain .blogspot.com dan kemudian beli domain sendiri seperti [dot]com, [dot]net dan lain-lain.kalau nak domain [dot]com macam eca,boleh rujuk cara beli di entry ini.
5) bila korang memilih untuk berhijrah kembali ke pilihan diatas,ini caranya ::

Dashboard blogger -> Settings -> Basic -> Publishing -> Blog Address -> klik X pada kotak tersebut.(lihat gambar dibawah)

klik OK,dan kamu akan kembali ke alamat blog yang lama dengan menggunakan .blogspot.com.Then,kalau domain [dot]my da oke,boleh kembali semula.....................Kalau nak tukar terus ke domain lain,boleh hubungi pembekal domain tu sendiri bagaimana nak bertukar yer. =)

harap-harap dapatlah jalan penyelesaiannya.ne yang eca ajar kak MV kemarin,sekarang tengok blog dia suda kembali ke .blogspot.com....so,korang yang lain-lain takkan nak tunggu yer.







{ 22 comments.. read them below or add one }

yana aina yana aina 29 January, 2013
saya tak boleh bersabar ... sy telah membuat pilihan B heheh
~didiey~ ~didiey~ 29 January, 2013
didiey tukar dah..huhu
Mimi Azirah Mimi Azirah 29 January, 2013
akak dah buat pun eca....remove semula baru ok....
Che Rosliza Che Mat Che Rosliza Che Mat 29 January, 2013
Nasib baik akak tak guna domain nie...
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 29 January, 2013
sian dorg yg guna dot my kan
AyueJean AyueJean 29 January, 2013
Kesiannya.... Semua jadi bermasalah...
ayut ayut 29 January, 2013
haahla..td nk masuk yg ada.my ni takleh...cian yg guna ni...
◕ D Y S H A  S A H H I R ◕ ◕ D Y S H A S A H H I R ◕ 29 January, 2013
sedih... tak terpikir lg nak tukar ke mana2 domain biarla blogspot dulu
azizah :) azizah :) 29 January, 2013
kesiannnya.. benda free kan masalah pulak..akhirnya blogspot jugak yg oke.. hahaha
Cik Nur Cik Nur 29 January, 2013
kasihankan yg guna dot my ni..
mmg susah tau nak terjah blog diorg...
Ahmad Zarif Ahmad Zarif 29 January, 2013
sy pun mengalami masalah yang sama. nak ping pun xboleh.
Nieyxzha Hassan Nieyxzha Hassan 29 January, 2013
camane nak tukar ke domain dot com balik?
Yas y Yas y 29 January, 2013
Kali kedua dengar hosting dgn dot.my ada pblm...
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin 29 January, 2013
kesian dyorg ni kan. baru je tukar, dh bermasaalah
hazwan hairy hazwan hairy 29 January, 2013
owh dorg bermslh ea ..lma xon9 xtau pape..haha
Aku Penghibur Aku Penghibur 29 January, 2013
kesian mereka,,, benda percuma mmg cm tu
diana diana 29 January, 2013
barang free kan..memang bermasalah le..
paan paan 29 January, 2013
kak eca, thanks yea bgitau

http://paanzainudin.blogspot.com/2013/01/masalah-dot-my.html

Terima Kasih atas komen anda.
Eca akan balas & terjah anda secepat mungkin.
*-*