TEMPLATE BLOG INI MASIH DALAM PENAMBAHBAIKAN.

kejap je!.

.assalammualaikum.
heho readers....sihat ke tidak.oke,sorry tuk sume yer..I tak dapat nak berBW dan update blog.sebabnya bb tak bayar lagi,ne puwn on9 guna maxis tenet.RM2/hour.okela dari takde.Ingat nak gi bayar tadi,tapi akak kat kedai tu pula kata "line xbagus,kami xterima bayaran"..demmm,ne kes kena gi celcom centre kat Wawasan Plaza tu err.tapi malas sebab dah petang sangat then sehari ne hujan je..maybe esok baru gi bayar,tu pun minta tolong dengan jiran kat atas tue..hehehe.

minggu ne dari hari Isnin sangat SIBUK.gi kelas,,gi CP sambut bday Miss Jen ke-21,gi karok,...err gi tengok movie TRANSFORMER..eh,korang pun pegi lah tengok yer.BEST sangat tau..tak tengok rugi..kata peminat Optimus Prime?!.hehehe

btw,assignment da dapat.suka!!!!.ada satu assignment neyh,subjek teater.wahhhh...........SO,kenalah berlakon kan?!.watak I?!..I jadi seorang ibu yang tinggal di FLAT,dan belia tak dapat terima hakikat beliau tinggal di FLAT.tak tahan dengan bunyi bising tue.Lepas tu,anak-anak beliau wat bising,jiran-jiran pula datang komplen.gaduh-gaduh manja dengan jiran dan akhirnya mereka pun berbaik.ala,ringkas je pun.nanti I ceta la pasal latihan kami oke!.

next,takde lagi.hehehe.nanti bila I dah bayar BB ne,I on9 dan berBW ke blog kalian.mana yang tak FOLLOW lagi,FOLLOW u oke..teruskan FOLLOW abang Salleh Yaakob eh eh..teruskan FOLLOW I!..

tillthen everyone :D
muaxxx

next time buat lagi :D


.assalammualaikum korang.dah pagi dah.korang sihat ke tak neyh?.sumpah beberapa hari ne tak cukup tidur lah.apa tak,Jumaat kelas sampai jam 7malam.then,tak leh tidur sampai jam02.30pagi.kena pula bangun seawal jam06.30pagi sebab nak ke kelas di hari SABTU.(yeah,it was awesome having class when everybody was at home,laying on thier bed).kelas sampai jam10++pagi.Balik ruma jalan kaki dalam 15minit,ditambah cuaca yang 'sangat' baik.

Lepas tu pula,ingat nak tidur.tapi tak leh.So on lappy atas katil.Kawan call,borak-borak-borak dapat SMS Miss Jen,gi JOM HEBOH.Balik around 6pm++.Sampai rumah,mandi-tidur.Tapi tak lama sebabnya kawan SMS lagi.errr,terganggu tidur sebab dapat SMS,dah tu pula msg alert tak OFF sendiri.tunggulah lepas 3minit baru lagu tu habis.Bangun-masak-makan.Online sampai Subuh,baru tidur.Pagi terbangun,cuci muka-masak-online.Then mandi-cuci kain.TIDUR selama 2jam SAHAJA.

Jam11 terbangun sebab ada budak lelaki ne buat misscalled.ERrr,nasib kau jauh!.Kalau ko tinggal kat atas rumah ne je,I mandulkan U!.huhuhu.Oncall lagi dengan kawan.ceta-ceta-ceta,dia nak tidur.I yang tengah lapar ne turun dari katil p cari makanan.Makan sambil On9.teringat keja mengedit blog PERMAI tak siap lagi.So,terus edit blog tu.itupun dah pening kepala.Sebabnya nak kena centerkan sume,kelebaran sidebar nak bagi sesuai dengan gadget.takleh nak buang sesuka hati weiii,bukan blog I.I tolong edit je.

syok mengedit,terus terjentik hati ne nak berBW.apalagi tak sedar diri.sehingga tersinggah kat satu blog neyh.Syoknyer baca entry percutian beliau.terus TERKOMEN lah!.dah PUBLISH YOUR COMMENT baru TERSEDAR.I guna profile PERMAI eh,tak signout g.adeiiii,kan dah malu!.hahaha.Terus je signout dan signin balik guna own profile.gi komen balik,terus inform.hahaha.perasaan time tu MALU yang TERAMAT.

so,moral dari itu,ECA!..sila guna ur own profile eh.Then,kalau tengah edit blog orang lain,jangan gatal hati nak berBW dan tinggalkan komen suka hati...nak buat lagi next time?!.erm,sila SEPAK diri sendiri.

yang dikejar tak dapat,yang dikendong berciciran.


.assalamualaikum.heho,lama tak update eh.hilang sebentar sebab tengah sibuk edit blog PERMAI.[blog sendiri pun macam da memanggil-manggil suh belai].errr,pena dengar tak peribahasa tu "yang dikejar tak dapat,yang dikendong berciciran".(tak pasti sangat betul ke tidak peribahasa tu,sebab dah lama tak berperibahasa).

maksud peribahasa tu kan leboh kurang camne:
kita mengejar sesuatu yang tak pasti lagi sehingga mengabaikan apa yang telah dimiliki dan akhirnya kehilangan kedua-duanya.(sila betulkan I kalau salah yer).I nak ceritakan satu situasi yang dialami oleh seorang lelaki.yer LELAKI YANG TAMAK CINTA.(maaf kepada kaum adam,tapi segelintir dari kamu memang camne oke).kita gelarkan beliau sebagai si M.

si M ne ada awek,awek dia tak HOT,tak cantik,tak kaya tapi ada pendidikan,ada family yang sporting,penyayang,sudi berkorban(masa & wang) demi dia.awek dia ne tak kisah pun nak topupkan si M,nak CALL si M,nak melawat si M.Memang tak kisah.dan paling penting,awek dia neyh kan,selalu tanya pasal family si M,berkenal-kenalan dengan adik-beradik si M.(even dorang ne tinggal jauh).si M ne kira lovely la juga.everynyte,kalau ble,mesti dia akan wish kat awek dia neyh "goodnyte syg,mimpi indah-indah".awek si M ne pun takde kurangnya,tau je si M ne sakit ke apa terus diCALLnya.Even orang cakap,awek dia ne sebenarnya boleh cari yang lebih baik dari si M,dia tetap setia dengan si M.Sehingga kawan-kawan awek si M ne kenen-kenenkan dia dengan orang lain,dia tetap tak berapa nak layan.SETIA pada si M lah katakan.Walaupun kadang-kala perangai si M ne,menjengkelkan.

Kisah cinta mereka berdua ne makin hari makin bertambah.Walaupun berjauhan,dua-dua tetap redha.Telefon dan YM sajalah penghubung mereka.Ada masa si M ne akan online,on webcam.kadang-kala sampai nanges depan wc tengok awek dia.rindu lah katakan.Sehingga satu hari ini,si M mula mengenali seorang pompuan di dalam FACEBOOK.Pompuan ne duduk jauh,malah lebih jauh dari si M dan aweknya.Pengenalan di FB tu membawa kepada episod berSMS dan berCALL.Mulanya awek si M ne tak tahu.Dia ingat pompuan ne cuma kenalan sahaja kepada si M.Awek dia ne cuba add pompuan ne kat FB,tapi pompuan ne tak accept puwn.tapi awek dia ne tak kisah,sebab dia ble access acc FB si M ne.Bolehlah dia tau apa yang mereka sembangkan.Tak lama lepas tu,awek dia try to access FB si M tapi tak dapat.disebabkan awek dia ne tahu sume password si M,dia pun tukarlah balik password FB tu.tapi si M tukar balik.dan bermulalah keraguan dihati awek si M ne.Sehingga ada satu masa tu,si M ne mengherdik awek dia "Napa suka-suka tukar password neyh".even sebelum ne,si M lah yang suh awek dia manage FB dia,delete orang tu,antar msg dengan orang tu,si M tak kisah pun.Then,awek dia mulalah bertanya tentang kehadiran pompuan dalam FB tu.dan si M pun meyakinkan awek dia neyh,yang tu just kawan online.tapi tak puas hati,awek dia ne msg pompuan tu tanya elok-elok.dengan niat nak berkawan juga.tapi pompuan tu pula cam mau takmau je.dan tak lama lepas tu,si M ne pun kata dengan awek dia "kita putus!",seakan ada halilintar membelit dibadan awek si M ne bila dia cakap camtu.Awek dia hanya mampu kata "apa salah saya?.kenapa buat saya camne?".Pertanyaan itu tergantung gitu jer.tiada jawapan.

Dan,hari yang berlalu buat mereka.Awek yang kini jadi bekas awek tu hanya mampu menangis je.Kawan-kawan pun dah tak sanggup tengok dia camtu.makin kurus nampaknya.Sehingga satu hari,awek dia ne dapat kekuatan kembali tuk percaya pada cinta.Dia dah lupakan si M neyh,tapi tak bermaksud dia sudah jumpa yang baru.Pengalaman bersama si M neyh membuatkan dia berhati-hati memilih cinta.Hati si awek neyh pun memang dah takde nama si M.KOSONG ingatan terhadap beliau.Namun aweknya ne masih belum punya penggati baru si M.

tetiba,disatu hari awek dia ne menerima satu panggilan dari si M.Panggilan yang bertanya khabar berita itu disambut baik oleh awek dia ne.Even,dalam hati dah tertusuk sembilu bisa.Namun,panggilan si M dilayan baik.Sehinggakan kawan-kawan semua kehairanan.Lantas awek dia neyh cakap kat kawan-kawan "taksalah berkawan dengan ex-bf,biar banyak kawan dari banyak musuh".Dalam hati kawan-kawan beliau semua mengharapkan agar awek dia ne tak terpedaya lagi dengan cinta si M.Tak sanggup melihat kawan mereka terseksa seperti dahulu.Sehingga satu hari terkeluarlah satu ayat berbisa dari awek dia neyh kepada si M "kenapa kasi putus saya dulu?".dan si M pun menjawab.....
"salah saya.saya tahu memang salah saya tidak hargai kau.saya ingat perempuan tu suka ma saya,sayang ma saya.tapi akhirnya dia tinggalkan saya.Sebenarnya dia suda kahwin.Dia cuma main-mainkan saya.Sampai saya putuskan kau.saya tidak tahu camna lagi mau merayu sama kau mau balik kapel ma saya.Cum saya harap kau beri saya kesempatan dan peluang lagi".
dan,si awek yang baik ini pun kata...
"dulu,saya cuma anggap kau kawan,sampai satu hari tu,saya dapat rasakan cinta dari kau.kau lain dari lelaki yang saya pena kenal.sayang saya sama kau lebih dari segala-galanya.Saya sanggup pegi tempat kau semata-mata mau jumpa kau.saya sanggup tidak pegi berlibur sebab mau save duit mau topup tuk CALL kau.entah pengorbanan apa yang saya tidak buat saya tidak tahu.Tapi sebab pompuan yang kau belum kenal sepenuhnya,belum pena jumpa,kau tinggalkan saya begitu saja.Saya rasa macam kau kutip saya dan kemudian kau buang tepi jalan.Lama saya menderita sebab kau.Syukur ada kawan-kawan saya.Sekarang,walau kau merayu-rayu sama saya pun,apapun kau mau lalukan untuk dapatkan balik cinta saya,abaikanlah hentikanlah.itu saja saya mahu.saya anggap kau macam kawan.tidak lebih dari itu dan tiada peluang kedua lagi".
dan akhirnya,si M kehilangan kedua-duanya.Seorang kekasih yang terlalui menyayangi beliau satu ketika dahulu dan seorang perempuan yang beliau kejarkan cintanya.Si M ne pun menerima padah,seorang wanita meninggalkan dia kerana seorang lelaki yang telah lama hadir disisinya dan seorang perempuan yang dahulu menyayanginya tidak menerima cintanya kembali.dan inilah yang dikatakan "yang dikejar tak dapat,yang dikendong berciciran".

ermm.lelaki.sentiasa tak puas.Bila perempuan mengetuk pintu hati mereka,cinta lama dilepaskan begitu sahaja.tapi kadang-kala perempuan pun ada juga macam si M neyh kan.heran.dan watak perempuan jahat tu pun ada di muka bumi ne.tak cukupkah dengan apa yang telah dimiliki.tak pernah menghargai mungkin.dan kadang-kala bila kita tidak menghargai apa yang kita ada,kita bakal kehilangannya.SO,hargailah orang yang ada disekililing kita.Biarpun jasanya,peranannya,dirinya cuma sekecil hama.renung-renungkan eh!.

bercinta dengan lelaki yang jauh lebih muda.[PANDANGAN MEREKA]



.assalammualaikum.hehohe.patutnya entry ini dipublish tadi siang bha,tapi kaki ne melebar sayapnya ke Stadium Likas jumpa retis.kakakaka.sumpah wah jumpa retis kat sini neyh yer.oke,abaikan dulu pasal I jumpa Zahiril Adzim tu.(bagi jeles lagi).oke,jom kita ke tajuk utama berita hari ini."Hari ini dalam sejarah I jumpa Zahiril Adzim yang I admire sangat tue".wakakakaka.pastu,other of pelakon Juvana ma Nora Danish,I pandang dari jauh je.hahaha.dah dah dah.abaikan ecadwinkyasha yaww!.

kita flashback entry ini flashback.
oke,I ingat tak ramai yang sudi drop komen.rupa-rupanya panjang berjela yaww!.mekaseh ya!.hargai sangat-sangat pandangan anda itu..antara komen yang I suka (copy,paste,cut,edit,highlight yang mana best!) and credit to them.

Tia Nuts.|her blog|:
oke bha tuh, ini kaitan antara hati kau & dia... in da future lah... never look back, ex-gf hot ? apa case pla durang broke up huhuhu... dia hot kompom jelez la musti kta mau jdi cm2 2... aq pena rasa then nothing happen juga... dia suda trima kita seadanya kan, watpa mau pkir ex2 dia... 
Wahdino |her blog|
Okay je. Past is a past
Cik Zetty:|her blog|
zaty tak selesa bercinta dengan lelaki lebih muda walaupun lelaki muda seringkali try to tackle sebab zaty terasa tua muahahaha, bagi zaty lelaki nie lambat matang, kalau bercinta dengan lelaki yg jauh lebih muda, so dorang tak matang manakala kita sebagai pempuan lebih matang daripada dorang.sebab tu kita sebagai pempuan digalakkan memilih lelaki yang sedikit tua *bukan tua sangat hehe* dan sebaliknya agar mencapai persefahaman antara dua insan di dalam perhubungan.lelaki sedikit tua *kira macam 3-7 tahun lebih tua dari zaty* adalah lebih matang daripada lelaki jauh lebih muda.lain orang lain citarasa, pandangan dan juga prinsip :)
Farah Izzaty|her blog|
x slah pon kalo bercnta dgn laki yg lbih muda.. cume, kalo umo dye jaoh smpe bepuluh taon tuh, agk plik sket la.. :) org pon pndg len mcm jek kan.. 
Cik Azizah|her blog|
Lelaki lebih muda ni ade sesetengah lebih matang.mungkin dari segi perwatakan kat rumah kot.
saveqmm|his blog|
tu semua terpulang dari individu k.kalau sudah cinta biar muda or tua,kena terima la..yang penting hati dan perasaan kenala ikhlas..soal ex-gf..dah namanya ex kan..toksala fikir macam~macam.
harrazdani|his blog|
ukuran kematangan seseorang itu bukan bergantung kepada usianya...usia hanya salah satu faktor menyumbang ke arah itu...kematangan diukur dari segi sejauh mana seseorang itu cepat menyesuaikan diri dengan sesuatu keadaan yang sedang dan akan mereka hadapi...ada lelaki diusia tua masih disifatkan tidak matang berdasarkan tingkah lakunya...dan ada lelaki muda yang jauh lebih matang..soal cinta dengan lelaki muda...soal tahap kematangan no 2....yang lebih penting kita sebagai orang islam tengok tahap imannya...apabila imannya ada...insyaallah kematangan itu datang dengan sendirinya...dengan iman seseorang itu akan sayang pada dirinya...dan insyaallah akan sayang pada orang lain....jika imannya tiada bermakna dia tidak sayang pada dirinya dan bagaimana beliau ingin menyayangi orang lain....walaupun dia dilihat matang giler...huhuapapun dalam membuat pilihan tepuk dada tanya iman, jgn tepuk dada tanya selera kerana selera sering kali menipu.
syuxer|his blog|x salah bercinta dngan lelaki yang muda..:)
Miss Chue|her blog|
ok gak bha tuh..usia bukan halangan..klu nm'y ex, toksah pikir byk.. he is urs.
Sitti Fazihah|her blog|
lelaki jauh lebih muda nie x da masalah yg penting hati budi dia. ada sesetengah org yg jauh lebih matang dr usia mereka. everyone have their own perception ada yg suka lelaki matang and ada yg suka lelaki yg agak childish. but the important things is u have chemistry wiv him.setiap wanita mendambakan lelaki yg baik, mampu menyayangi, melindungi dan membimbing mereka dunia dan akhirat. itu adalah lebih penting . n bagi aku usia hanya satu angka, contoh terbaik adalah rasulullah dan siti khadijah. beza baginda dan isteri adalah 15 thn, tp rasulullah sngt mencintai siti khadijah dan x pernah menduakannya selama hayatnya. bahkan semasa siti khadijah dah x da, baginda menyediakn 3 piring semasa makan bersama siti aisyah yg mana 1 piring itu di sedekahkan pd fakir miskin dan pahalanya diberikan pd Siti khadijah. of course kita x mengharapkan kesempurnaan, tiada yg sempurna di dunia ini. bagi aku, jika lelaki itu memenuhi kriteria yg kita mahu. itu dah cukup. sekarang ni, usia dah x jd isu besar, misalnya selebriti.. malahan org2 yg aku kenal, alhamdulillah mereka bahagia. be positive ok!about ex hot gf plak, there must be a reason why mereka broke up. kadang2 lelaki nie tak suka kita membandingkan diri kita ngan ex dia, begitu jg membandingkan dia ngan lelaki lain. forget about her. their stories already endsssss, n ur story is just begin. be urself, thats why he likez u... be confident ok!dalam al-quran ada menyebut "lelaki yg baik adalah untuk wanita yang baik begitu lah sebaliknya" kita tidak perlu jadi sempurna dalam mengejar cinta tetapi kita boleh sempurnakan cinta kita dgn menghargai dan mencintai mereka yg dekat di hati Kita.... dan kita lakukan semata2 kerana kita Mencintai Allah s.w.t. what ever happens follow ur heart, kerana di situlah iman, sebelum di ungkap dan dilaksanakn

kesimpulannya disini:
tak salah bercinta dengan lelaki yang jauh lebih muda dari kita(pompuan).sebabnya,isu kematangan itu bukan diukur melalui usianya.kadang-kala lelaki ini lebih matang dari apa yang kita jangkakan.kadang-kala pula,mereka ini juga bertindak sebagai abang/guide kepada kita.apa yang penting ialah hati.tautan dua hati itu ditambah dengan keimanan yang kukuh.bukan hanya mencintai kita semata-mata malahan cintanya pada Maha Pencipta Semesta Alam (Allah SWT) lebih besar dari segala-galanya.Tiada yang sempurna didunia ini,jika kita mengharapkan kesempurnaanya,renungi diri kita,ada saja cacat celanya.

mungkin hati ini harus menerima dia?!.erm,still no answers.bila I sendiri tak pasti arahnya dimana.hehehe.dah dah dah eca,study dulu ek. :)

p/s: baru ingat I kena edit blog PERMAI Unirazak Sabah la.ish ish ish.camna leh lupa..ne sume gara-gara retis kat sini.wakakakaka.

Z.A ooo Z.A

.assalammualaikum.heho.niat hati nak duk ruma la ne hari,tetiba my besties Miss Jen SMS "jom g jomheboh".I apa lagi,lappy ke tepi,terjun katil dan bersiap.tak peduli penat dari kelas.haha.

ala,gi sana saja je jalan-jalan,duk ruma pun tak buat apa,apa salahnya gi jalan-jalan hirup udara tak berapa nak segar akt stadium likas tu ah...duk jalan-jalan,singgah jap g booth hotlink.tertunggu-tunggu Tomok n Akim tu hah!.takde,tapi nampak Ucop Wilca n One Nation Emcees(oke,am not hard fan of them ya!,salah eja abaikan jak!).

duk mata tengok Ucop Wilca,ternampak dari jauh seorang artis ne bawa Tabung TV3 Bersamamu.erk erk erk.time tu dah pegang tangan Miss Jen,.."Jen,mau gambar dengan ZAHIRIL ADZIM".tak peduli apa dah,terus g sapa encik ZA ne kan...."errrr,nak bergambar boleh?".and yes dia kata "boleh boleh".arhh,takleh nak cakap apa,layan jeles korang kat gambar neyh je lah!


yes,he's so damn cute.hahaha :P

tema biru blue with Miss Jen.yang dibelakang tu bodyguard tak berbayar yer!.

yerrr.pastu face to face with Faizal Tahir eu!.dia lelong baju AJL25 + ada signature FT.duit lelong terus ke tabung TV3 Bersamamu.RM170 yo!.fulamak penangan FT neyh.lepas FT blah,kitaorg pun blah.dah petang eh,nak balik sebab penat sangat,nak lepak pun sume dah tak larat neyh.kikikiki.

k,update next about the last entry yer..tau ramai yang tertunggu :)

bercinta dengan lelaki yang jauh lebih muda.oke ke?!

.assalammualaikum.
heho.hari ini nak tanya korang sume,[please participate oke].
oke tak kalau bercinta dengan lelaki yang usianya jauh lebih muda dari korang?.
dah tu,dia punya ex-gf HOT gila?
oke ke?.
hopefully ramai yang akan respond.hikhikhik :)

ur comment will be publish on next entry.
cepat comment :D

esok hari SABTU serta hari SABTU yang akan datang....


.assalammualaikum.
err,penatlah weii.kelas petang tadi habis jam 7.10pm.Pastu jalan kaki sorang-sorang balik rumah.oke,tak takut sebab time tu masih banyak keta yang lalu lalang kat tepi jalan tu,lagipun ikut jalan besar.insyaallah takde apa-apa.I memang dah doa semoga dijauhkan dari apa-apa yang tak bagus.

erk,esok hari SABTU dah kan.kalau last-last semester bolehlah balik kampung bila da tiba hujung minggu.tapi starting this semester,SORRY!.dah tak leh.bila I kena ATTEND kelas hari SABTU starting jam8.00am - 10.00am(and it ussually till 11onwards-senior cakaplah!).So,kena lah juga kan ikut.nak cepat habiskan syllabus tue.

erm,sorry kepada my readers,beberapa hari ini,entry sume entry luahan tak puas hati!.hahaha.I betul-betul tak berdaya nak menulis apa pun.otak beku eh!.lagipun tengah berusaha nak mengedit blog sendiri.nak tukar header.nak wat banner!.hahaha.suka la nak ada banner neyh.lagi syokkan.wahhh.


btw,sekarang tengah bingung.stay with minima template ke tukar template designer?!.cuba korang suggest :)

napa tak guna je apa yang ada?!.


.assalammualaikum.heho.hari ini baru sempat nak berblogging.bukan apa,kemarin sehari suntuk belajar buat doodle.kikiki.tapi tak jadi,ada yang jadi,lupa lak nak save,sebabnya tinggalkan lappy begitu je time nak g main basketball.oke,hari ne rajinnya I pergi ke kelas.ye lah,kelasnya kan hari khamis dan sabtu sahaja.So,kenalah rajinkan diri itu :)

bangun kul 12,eh kul 10 pagi dah bangunlah.ntah sapa call awal tul pastu mengaku 'abang' dengan I,siap panggil I 'sayang' segala.watdehel la lu!.lepak atas katil tersayang tak sedar kul 12,bangun-mandi-basuh kain-masak-makan-on lappy-cek VOISS-cek email.sedang khusyuk-khusyuk tu,housemate I buka TV3,dah main rupanya ceta marimar tue.eh eh dah jam rupanya.I memang nak jalan awal ke kolej,even perjalanan dari ruma-kolej cuma dalam 15minit sahaja.Sebabnya,I rajin nak printout notes kat kedai.

Then,pergi lepak-lepak ceta-ceta ma kawan-kawan.Naik atas academic department yang cantik tu.ternampak pula JADUAL BARU.wow!.suka lah jadual baru neyh.starting next week.27hb June next week kan?!.dalam hati,means hari ini ada kelas lagi.oke,I pun rajinlah naik g cari kelas.Kelas gelap je.I pun tunggu je,sebab ada dalam 30minit baru kelas nak start.Tak sabar nak tunggu,I pun SMS kawan I yang I baru dapat numbernya neyh.Dia inform,kelas kemarin dan esok.hah!.apasal I tak tahu langsung.Dia cakaplah cek dekat academic department.I pergi lagi(sebab tak puas hati)...takde pun information.watdehal lah sangat!.

yang I hairan,kolej I neyh kan,siap ada one website for student and lecturer.ada email lagi bagi setiap orang.Kenapa tak guna kemudahan yang ada tuk inform student?!.Kenapa tak send gi email?.tak send gi VOISS.kan senang bagi student yang jarang datang ke kolej.macam I neyh,even ruma dekat lah juga dengan kolej,I memang susah nak jalan.Sebabnya,nak kena melintas.I memang takut nak melintas.(oke,alasan tu tak logik juga kan)..tapi bagi student yang keja part-time pula amacam?!.ke student part-time?!.

So,I hairanlah kenapa bila dah ada kemudahan macam tu tak digunakan?.I bukanlah sakit hati sangat,cuma rasa terkilan lah sebab benda camtu dah buat I terlepas satu kelas.Kalau korang kat tempat I,korang rasa apa?.cuba kongsi sikit..

p/s: ne bukan sekali kena camne.dah berkali-kali tau!.

TOP 10 pun oke.


.assalammualaikum.kemain lagi update malam-malam.siang pula berBW.hikhikhik.kali ini nak ceta pasal contest pula.I neyh jenis yang agak kurang update sikit pasal contest.Dulu,ada join contest blog comel la,blog kreatif lah,tapi langsung tak menang!.hikhikhik.means,ada lagi yang comel+kreatif dari blog I neyh kan?!.oke,abaikan lah perasaan I tue.tak kisah sangat,sebab bagi I rezeki kemenangan tu ada dimana-mana.tapi ini,extreme happy tau.

sapa tak happy bila tersenarai dalam TOP 10 kan?!.TOP 10 antara puluhan blogger yang join.dah tu,benda yang dipertandingkan adalah entry terbaik sepanjang berblogging.wahhh.1st impression bila nampak contest tu "mesti ramai blogger otai join".dah tentu entry-entry dorang ne pun mestilah menarik-tertarik.bila nak join,.macam tarik tali je.dalam hati "ada ke entry-entry aku neyh yang menarik,orang dok komen pun tak banyak".so,I set up my mind....terus join dan mempertandingkan entry ini.

terlalu ramai yang join sehingga cik penganjur terpaksa membahagi-bahagikan kepada 8 kumpulan.wahh,dan akhirnya penyertaan I diterima dan I berada di kumpulan ke 7.menanti hari demi hari tu tak juga lah seksa,cuma tertunggu-tunggu resultnya.ntah berjaya ka tidak entry terbaik I tu memikat hati cik penganjur.tunggu dan tunggu,akhirnya tersenarai juga menjadi dua finalis dari kumpulan 7..Kegembiraan itu tak berakhir disitu oke,bila sekali lagi tercalon dalam TOP10 dan insyaallah result penuh akan diumumkan minggu hadapan.[doa dalam hati semoga dipercepatkan tarikh pengumuman itu].

hopefully akan berjaya menjadi pemenanglah.kalau tak,I dah bersyukur sangat sebab entry terbaik I dah tersenarai dalam TOP10.mekaseh Cik Aish sebab memilih entry itu.hikhikhik

p/s: ini bukan entry memujuk nak suh Cik Aish pilih I sebagai pemenang,cuma meluahkan rasa kesyukuran sebab dah terpilih dalam TOP10.alhamdullilah.

tak follow bukan maksud I tak BW yer.


.assalammualaikum.heyooo.penat eh mengomel tadi dalam entry ini.sumpah penat marah-marah.hehehe.oke oke.ini kisah lain pula.I perasan ada beberapa blogger yang sudi datang memberi komen dalam entry-entry I neyh.which half of them,I tak follow puwn.oh yee,,maybe 1t time I masuk blog kamu tu,button follower ada masalah,so tak dapat nak follow.tapi I tetap terjah oke,bila ada kesempatan,I drop komen.tak pun.I tinggal jejak kat shoutbox je.

tak follow bukan maksud blog kamu tak hebat.
tak follow bukan maksud blog kamu tak best.
tak follow bukan maksud I tak BW.
tapi cuba tengok kat ruangan bloglist,manatau ada link blog kamu.(senyum kambing)

err.lepas neyh akan mencuba follow mereka semua yang belum difollow.[sudah tentu I follow sebab entry mereka menarik hati yang sedang kecewa neyh,cewaah,ayat semacam,geli!].

p/s: I tengah lapar neyh,ne sume sebab housemate I tadi bagi hidu aroma maggi kari.susah gak lau dilanda sakit pompuan ne.lapar jak!.hahaha. :P

napa ada blogger camne?!.


.assalammualaikum.sabarkan I sebelum I mencarut lebih lagi.istighfar eca.oke,jom mencarut!.
hal kisahnya bermula bila si bajet comel ecadwinkyasha ne cek nuff dia.[I memang suka cek nuff,tapi bukan cek earnings oke,I cek analitik je.].then,tengok bahagian "rujukan pautan" tu hah,dapatlah link one blog yang tak pernah nampak.apalagi,terus ke blog tue lah.dalam hati "wah,sapalah blogger neyh".demmm,perasaan itu bertukar jadi sesuatu yang tak terduga.

apa yang buat I tak senang nak duduk,cik blogger neyh amik je tutorial I yang I buat pagi tadi dengan susah payahnya[yela,buat time lapar tue,dah lah pagi tadi TERbangun awal sebab dalam bilik panas].yang herannya,dia copy tutor tue,siap copy sume sekali,siap dengan ayat-ayat takleh blah I tue.yang heran,camna dia copy sekali dengan blockquote I tu.eh,blockquote box tu,I buat sendiri tau.[sungguh menghairankan]

ish ish ish.ntah dalam blog dia tue,berapa banyaak entry lah yang dia dah copykucing tak bagi kredit.Nasib jelah dalam tutorial yang I buat tu,memang ada nama I.so,agak senang others blogger nak ke blog I neyh.hikhikhik.erm,malas nak membebel lagi,korang compare je entry I neyh kat sini dan entry I yang dah dicopypaste kat sana.

ayat dalam blog budak tu yang I betul-betul tak ble nak tahan kan bunyi dia camne:

hy...i am erra..to copy cat.hy bitch,,jgn nk jadi budak sundal ek.copy2 ayt ak.ade ak kesah "
aduhai cik adik,akak bukan nak marah sangat cik adik nak copypaste entry akak,cuma tolonglah bagi kredit.blog akak ne puwn baru nak maju dalam bidang blog neyh.kalau taknak linkkan blog akak neyh,kan senang nak drop komen ke kat shoutbox ke,ucap terima kasih,tak ble kah?!.

oke,aku memang dah menyampah neyh.hikhikhik.tapi terimalah.entry ne just aku luahkan apa yang aku rasa.bukan nak cari gaduh.aku ne kalau dah gaduh,susah juga.mesti aku mengalah,kan aku memang tak suka gaduh-gaduh neyh.huhuhu.dah terguna "aku" pla.komform MARAH!.hahaha.istigfar eca.

p/s: dia copy sekali ayat neyh "I actually tengah lapar time buat tutorial ini.hikhikhik.so,mood tak berapa nak bagus.".sumpah lucu lah!.hahahaha

Aizat Amdan LIVES at Kota Kinabalu

.assalammualaikum.penyanyi,Aizat Amdan akan mengadakan konsert BORNEO TOUR.So,kat Sabah komform ada juga lah.Konsert beliau di Sabah akan berlansung pada 22July2011 bertempat di KDCA,Penampang.(dekat je dengan tempat I neyh).


untuk maklumat lanjut,usha kat sini.

p/s: sapa nak belanja I tengok konsert neyh?!..dialu-alukan :)

TUTORIAL |Menu Tab|

.assalammualaikum.hari tu,ada someone RQ camna nak buat menu tab macam kat bawah neyh::

jom buat neyh...
Dashboard-Design-Page Element-Add Gadget-Add HTML/Javascript.

Copy kod dibawah.[Jangan SAVE dulu,sebab nanti korang nak kena edit]

<center>
<style>
#container {
width: 950px;
margin: 10px 10px;
padding: 0px 0px 40px 10px;
}
ul, li {
margin: 0; padding: 0;
}
#blob {
border-right: 1px solid #FF75C4;
border-left: 1px solid #FF75C4;
position: absolute;
top: 0;
z-index : 1;
background:#000000;
background: -moz-linear-gradient(top, #DF0174, #DF0174);
background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, from(#DF0174), to(#DF0174));
-moz-border-radius: 4px;
-webkit-border-radius: 4px;
-moz-box-shadow: 2px 3px 5px #011331;
-webkit-box-shadow: 2px 3px 5px #011331;
}
#lava-lamp {
background:#FFFFFF;
float: left;
border: 5px dotted #DF0174;
margin: 0px 0px 15px;
padding: 10px 10px 10px 0px;
}
#lava-lamp li {
float: left;
list-style: none;
border-right: 1px solid #4a4a4a;
border-left: 0px solid #4a4a4a;
}
#lava-lamp li a {
color: #000000;
text-shadow: 0 0px 1px #81807B;
position: relative;
z-index: 2;
float: left;
font-size: 13px;
font-family: arial, sans-serif;
font-weight: bold;
text-decoration: none;
padding: 0px 20px;
}
</style>
<div id="container">
<ul id="lava-lamp">
<li id="selected">
<a href="http://ecadwinkyasha.blogspot.com">eca's story</a></li>
<li><a href="http://ecadwinkyasha.blogspot.com/p/tuan-punya-blog.html">all about her</a></li>
<li><a href="http://ecadwinkyasha.blogspot.com/p/contact-me_13.html"> contact eca</a></li>
<li><a href="http://ecadwinkyasha.blogspot.com/p/tutorial.html">tutorial</a></li>
<li><a href="http://ecadwinkyasha.blogspot.com/p/linkexchange.html">exchange link</a></li>
<li><a href="http://ecabloglist.blogspot.com/">bloglist</a></li>
</ul>
</div>
<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js" type="text/javascript"></script>
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jqueryui/1.7.2/jquery-ui.min.js"></script>
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.spasticNav.js"></script>
<script type="text/javascript">
$('#lava-lamp').spasticNav();
</script>
</center>

edit benda neyh:
kaler merah: 950px.ini adalah kelebaran tab tersebut.kalau korang nak bagi lagi lebar,tambah je.kalau tak,kurangkan.
bold hitam: link page korang.
kaler biru: text yang akan keluar dalam tab itu.
nak ubah kaler: cari kod kaler html,tukar kod yang bermula dengan ini #.

tak paam,tanya je oke.
I actually tengah lapar time buat tutorial ini.hikhikhik.so,mood tak berapa nak bagus.

elak blog diHACK


.assalammualaikum.fenomena hacker menjadi-jadi.korang dah check ke belum samada blog korang tersenarai?!check kat sini.kalau takde,jom I nak kongsi cara-cara nak elakkan blog korang dihack atau dalam bahasa melayunya digodam.[psst,heranlah napa orang suka guna HACK daripada GODAM].

PASSWORD!.[idea comes up selepas diingatkan oleh encik hasrulhassan dalam entry ini]
password korang takleh amik mudah sangat.kalau boleh janganlah street je password.contohnya 123456.kan mudah nak kenal tue.so,cari password yang agak kuat.contohnya camne :qw1234wq tak pun !1qwq1! kan sangat-sangat kuat password cam tu.gabungan alphanumeric[huruf+nombor] amat sesuai,nak lagi kuat +simbol.

eh eh,ne je yang I terfikir,korang nak cara lain.baca selanjutnya kat sini.

HACKER datang ke blog.

.assalammualaikum.
tau kan fenomena HACKER menyerang website-website di Malaysia.wow,hebatlah tue kan.eh eh,jangan blog korang jadi mangsa mereka sudahlah yer.Nasib je blog I neyh masih belum tersenarai dan hopefully TAKKAN tersenarai.I dah cek tadi,takde url blog I neyh.tapi I jumpa fews of url blog yang I selalu lawat tersenarai.Kesian mereka,hopefully hacker tu ubah fikiran dan tak hack blog-blog tersebut oke.

to encik/cik/puan/tuan HACKER:
janganlah hack blog orang,takbaik tau!.apa kata korang buat blog sendiri,hack blog sendiri.kan bagus!haha.

jom check url blog korang,takut pula tersenarai.check kat sini.

DSLR itu keperluan ke?



.assalammualaikum.hari ini sepi tanpa entry,sebab busy mengedit blog encik amir.then baru tadi berkesempatan berBLOGWALKING ke blog kawan-kawan.tetiba tergoda oleh tajuk entry HD neyh.sumpah,terus tekan laju-laju gi blog beliau.

DSLR?!.
macam dah jadi satu trend kan benda tu.hari tu masa outing with Miss Jen and Miss Rainbow kat CP (before exam last semester).tetiba ramai pula photographer kat situ,and almost of them using NIKON oke!.dalam hati cakap "wow,bestnya outing reramai camne".then,ternampak lah sepasangan kekasih neyh.Di bahu si jejaka,tersangkut lah sebiji Canon EOS neyh.dalam hati cakap "mesti awek dia ne jadi model".sepasang kekasih ne pula kemudiannya ditegur oleh sekumpulan gadis dan si gadis-gadis ini pula menjerit-jerit "amiklah gambar kami kejap".dalam hati I ne cakap "adeiii,mau juga".hari tu masa kuar beli barang kat GIANT Karamunsing,sementara tunggu abang I pick-up,ada lagi sepasang kekasih ne melintas depan I,dan yes dibahu si jejaka pula tersangkutlah sebiji NIKON..fenomena memiliki DSLR ne makin berleluasa lah yer.even dating pun angkut DSLR.nak gi makan tengahhari pun angkut sekali DLSR tu.

"You're not a photographer,You just have overpriced camera".
Paam tak maksud ayat tu?!.I translatekan la tuk u'll."Awak bukan jurukamera,Awak cuma ada kamera mahal".Ayat tu merujuk kepada photoG yang memiliki DSLR tapi amik gambar tuk sesuka hati je.dalm erti kata lain,seninya dimana?!.I pun dulu macam tu juga,tapi bila I banyak membaca majalah photography,surf tenet tuk cari ilmu,I bangga dengan diri sendiri.Semakin hari,semakin bagus gambar yang diambil.Bukan memuji diri sendiri,bukan masuk bakul angkat sendiri,cuma kita perlu berbangga dengan diri kita sendiri.

Dulu amik gambar sume guna AUTO sahaja!.tapi I kata dalam hati I,sampai bila nak AUTO,tak best!.dan I mula bereksperimen sendiri dengan DSLR Canon EOS 550D yang I miliki sejak bulan April2011.Masih baru dalam bidang ini.Sekarang I belum puwn amik mana-mana job.malu lah,nanti hasil tidak memuaskan.So,I masih mencuba.Amik gambar orang kahwin dah.Dua kali I try.1st try,masa kawen kazen I tu,tu pun masih under pemerhatian abang I.Second time,masa I balik ke Kg. Lubok last weekend,attend kawen kat sana.Second time,alhamdulillah I rasa ada sedikit kemajuan.

So,awak-awak-awak yang ada DSLR tu,jom lah ramai-ramai mencuba dan bereksperimen sendiri menghasilkan shoot yang terbaik.Explore sume sudut.Insyaallah,awak sume akan bangga dengan hasil kerja tu.

eh eh,jadi photoG tuk majlis perkahwinan pun penat juga tau.dah tu,mesti gambar diri sendiri kurang!.taksuka!.hahaha.

so,pendapat korang tentang DSLR apa pula?.jom kongsi kat ruangan komen neyh!.

p/s: DSLR I namanya mr kens~.dia je my one-and-only special BF.nak jadi BF I,kena bermadu dengan beliau.hahaha

UNIVERSITI ko ada camne?!.


.assalammualaikum.
heho...ada yang masi on HOLIDAY ek?!.sumpah I jeles mulanya bila tahu most of IPTA cuti sampai lepas raya.sebulan berpuasa bersama family la tu kan?!.tapi tak best lah tu tak dapat berbuka pose dengan bf/gf korang kat kolej kan?!.haha.(gelak jahat punya).

cuti lama tak best sangat pun.u nak wat pe cuti lelama tu,nak duk uma besarkan badan adalah rasanya.nak keja pun,mesti banyak halangan kan.nak berjoli sakan,mesti tak best juga kalau duit tak banyak kan,mana nak save duit lagi tuk buka kolej nanti.pastu,nanti bila start sem baru,mesti amik masa tuk biasakan diri tue kan?!.SO,better lagi cuti tak berapa nak lama.

eh eh,uni korang ada short sem tak?!.hah,nak lawan uni I ke?.short sem 2bulan lebih je.kelas pun berapa kali je,then start dengan study week and exam week.penat juga nak catch up subjek.tapi at least,cepat habis.so,kena pandai susun subjek korang tue.

jadual I sem ne memang lah sangat-sangat-sangat best tau.
Jadual Kelas:
Khamis:jam5-7.
Sabtu:jam8-10.

hah,best tau tak rasanya kelas jam 8,dihari SABTU tu.best best best[lah sangat!].
pastu,nanti exam pula time bulan puasa.wow lah sangat.best.

erm,sekarang ne rasanya nak cari keja part-time lah.tapi nak cuti hari khamis-sabtu.ada tak tempat keja camtu?.hikhikhik.I takut bila I keja part-time parents I marah.SO,I minta abang I carikan kalau boleh.then,senang sikit bila dia yang carikan.bukan apa,senang kalau ada yang tak kena atau sesuatu berlaku.taklah nanti I sorang-sorang kena jawab dengan parents I kan.SO,tuk safety,I suh dia carikan around his friend.hopefully dapatlah bikin top-up HP,bayar broadband.hikhikhik.

Selamat Hari Bapa,Encik Awang Aman bin Jalil.

.assalammualaikum.
tau kan hari ne hari bapa?!.so,da wish ke belum tuk bapa/ayah/abah/daddy korang?!.KALAU BELUM,sila call bapa korang secepat mungkin.I dah SMS bapa tepat jam12 malam.hehe.korang ada SMS bapa jam12 malam?!.hikhikhik.

ne nak wish sekali lagi officially kat blog neyh.

SELAMAT HARI BAPA...
Buat Encik Awang Aman Bin Jalil,
my one and only fathers.
thanks sebab jaga kami selama ini.
even kehidupan tak semewah mana,bapa dah berjaya hantar I ke universiti.
tahniah sebab tahun ini dah jadi datuk.dan insyaallah akan mendapat menantu lagi.haha.
btw,ucapa father's day juga untuk semua insan yang bergelar bapa di dunia ini.
kepada semua yang telah kehilangan bapa,jangan lupa sedekahkan al-fatihah.

mood : masih penat neyh!.baru balik dari kg. lubok,beaufort.
nanti I upload pict orang kawen oke.hikhikhik. :)

.tolong LIKE gambar ini.


.assalammualaikum.
hehe,update kejap before mandi dan balik kampung.Kg. Lubok,Beaufort...nantikan kepulanganku.I dengan ini,nak minta jasa baik korang sume,tolong LIKE gambar anak sedara I yang I amik neyh.gambar neyh I amik masa kawen kazen I ari tue.Actually,time tu kan,anak sedara I neyh[nama dia balqis],tengah berangan depan cermin,tetiba I rasa menarik terus capture.wahhh,cantik.1st impression by kazen I yang kawen tue.hikhikhik.korang punya impression apa pula?!.jangan lupa LIKE oke,mohon sangat-sangat. :)

step to taken:

1st: LIKE fanpage ini.
Blog Coretan "Long Haffiz" Perantau

2nd: LIKE gambar I,eh,gambar anak sedara I yang I amik.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150230336509609&set=o.103072749737749&type=1&theater&pid=6847907&id=566029608

ne la gambar yang I pertaruhkan.suka?!.apa lagi,tolonglah LIKE ek.

maseh pada sume yang LIKE oke?!.
muaxh.

"Jom request doodle PERCUMA"

.klik banner tuk join.

nak doodle comel bertudung.kalau boleh[kalaulah]..nak doodle tu pegang dslr.
sebab ingat nak letak kat my another blog.[blogphotography].
bolehkan?.kalau tak boleh,takpe.doodle bertudung pun oke.
kaler pink.hikhikhik.

nak TAG ::

Cik Ezy
NorSuzana
Amanina Nasuha
Cik Azizah
[saya TAG 4orang sekaligus,ble kan?!]

maseh :)

takde takde takde.

I benci abg navy sangat-sangat tau..tapi I lagi benci keja dia tue.pastu,I benci kat hujan.

Jeles arh tu kan,orang nak dating puwn takleh.

ingatkan hari neyh,bolehlah melepas rindu tue.

tapi,takdapat lagi.

tunggulah next-next week kot baru leh jumpa.

esok,I nak pegi Beaufort.nak pegi tengok kawen.

so,will offline [blog] few days.online FB via phone je kot.

so,jangan rindu-rindu I k.

maybe lepas balik dari situ,akan memulakan operasi mengedit blog lagi.hikhikhik.

nak minta I editkan,cepat-cepat email ke email ini ecasha.89@gmail.com.

takpun,korang teruslah inbox ke FB I oke.

bye!

p/s: ne entry marah,meluat,geram,suka sikit-sikit.hahaha.
p/ss :: ngantuk dah neyh.tidur dulu k.
p/sss ::: see u soon :)
p/ssss ::::: sepanjang ketiadaan I didunia maya neyh,boleh tak korang klik burung pink kat bawah tu?!.

DOMOKUN.


.assalammualaikum.
I tau rata-rata si gadis suka dengan domokun kan.even,ramai yang cakap domo tu nampak menakutkan esp. gigi dia tue.tapi itulah kecomelan domo sebenarnya.hehe.I memang suka tengok domo.TENGOK je oke.nak beli bajet takde gi nak buat domo collection.nanti-nanti je lah,utamakan apa yang patut,iaitu bayar yuran kolej.tapi sapa nak bagi FREE,I alu-alukan sangat.alamat rumah I ada kat ruangan contact eca tue.hehe.oke,sebenarnya,I nak tunjuk kat korang sume satu patung domo yang amat-amat-amat besar neyh.harga dia dalam RM500++.patung domo neyh,I nampak kat CityMall,KK,Sabah.So,sape-sape yang berdekatan area shopping mall tu,boleh lah pegi tengok kat situ ek.Kedai tu,dekat dengan POPULAR BookStore.korang layan gambar je la...bagi jeles sikit.hahaha

dua-dua comel :P

ada sapa-sapa nak bagi I neyh?.

19 June | Hari Bapa SeMalaysia |

.assalammualaikum.
I ingat Hari Bapa tue,last Sunday..rupa-rupanya this coming Sunday pula.
yeahh,sempat gi beli hadiah buat bapa tersayang.my one and only bapa.
tapi tak tahu nak beli hadiah apa.konfius!.hikhikhik.u'll nak hadiahkan apa kat bapa/abah/ayah/daddy u'll?!.
jom kita usha hadiah tuk bapa kita sempena hari bapa kat sini: |hadiah tuk bapa tersayang|

korang agak-agak,hadiah apa yang paling diingini oleh seorang bapa?.jom kongsikannya diruangan komen.

Jodoh Itu.


.assalammualaikum.
hari ini I nak berkongsi tentang satu benda yang difikirkan oleh semua,especially wanita.Macam I neyh,masih tertanya-tanya bila nak sampainya seru tuk ada steady bf,tunang ke....ne asyik skandalisme je.[skandal banyak sebab takde sorang pun berani nak ajak kapel.hahaha].kadang-kadang bosan juga berskandal tetapi yang bestnya taklah sunyi sangat dan hidup tak terkongkong.Hari tu,jumpa FB dua kawan sekolah rendah,yang sorang dah bertunang,sorang lagi dah kahwin.me bila agaknya?.BF pun takde.ntah bila abg navy nak ajak kapel,pun taktahu.hahaha.

tadi pula cecite dengan one of my besties[nama dirahsiakan].
me : ntah bila la sampai jodoh kita ne.her : aku ada baca,doa dipercepatkan jodoh.me : aku pun ada,tapi bodoh-bodoh bha doa tue.her : yang doa aku baca neyh,dari surah ntah apa tu,dibaca sebelum mandi.pastu air tu dibuat mandian tiga kali malam jumaat.me : uina,mau diTRY tue.her : tapi takut pula,kita TRY nanti,terus-terus ada orang mau masuk meminang,nda lagi habis study.hahahame : hahaha.lain pula,lepas mandi tiga kali dapat jodoh,macam nda logik.hahaha.

Kesimpulan dari cecite diatas,doa dipertemukan jodoh ne ada macam-macam.Memanglah cara kita bertemu,bila,dimana,bagaimana telah ditentukan Allah SWT,namun kadang-kadang berdoa itu perlu kan?!.jom I kongsi doa bodoh yang I cakap kat atas tue ek.komform korang pun cakap doa ne mengarut habis.


"Ya Allah, kalau dia memang jodohku,jodohkanlah......
Tapi kalau bukan jodohku,jodohkanlah jugak.....
Jika dia tidak berjodoh dgnku,maka jadikanlah kami jodoh....
Kalau dia bukan jodohku,jangan sampai dia dapat jodoh yg lain, selain ku.....
Kalau dia tidak bisa di jodohkan dgn ku,jangan sampai dia dpt jodoh yg lain,
biarkan dia tidak berjodoh sama spt diriku.....
Dan saat dia telah tidak memiliki jodoh,jodohkanlah kami kembali.....
Kalau dia berjodoh dgn org lain,putuskanlah!
Jodohkanlah dgn ku.....
Jika dia tetap menjadi jodoh org lain,
biar org itu ketemu jodoh dgn yg lain dulu dan
kemudian jodohkan kembali dia dgn ku"
         copy dari sini.

doa kat atas tu memang takleh pakai oke.sungguh bodoh!.itu doa orang yang masih takleh nak terima kenyataan bahawa si dia tidak punya jodoh dengan orang yang disayanginya.Kalau rasa sayang tu,lepaskan jaklah.Sebab,kalau diteruskan juga,satu hari nanti,pasti ada retak menanti belah(betul ke peribahasa tu?).so,dari awal,kalau rasa takde penghujung yang menarik,undur diri awal-awal.Solat Istikarah tu jangan dipandang remeh,amalkan.Insyaallah,Allah akan tunjukkan jodoh terbaik buat kamu.Amin.dan kat bawah ne,I kongsi doa yang baik,yang boleh kita amalkan.[lepas ne print letak dekat katil,baca hari-hari sebelum tidur.hehehe]

Allah Yang Maha Pemurah, Terima Kasih…Engkau telah menciptakan dia dan mempertemukan aku dengannya.Terima kasih untuk saat-saat indah yang telah kami nikmati bersamaTerima kasih setiap pertemuan yang telah kami lalui bersamaTerima kasih setiap saat-saat yang lalu. Aku datang bersujud pada-Mu,Sucikan hatiku ya Allah,agar dapat melaksanakan kehendak dan rencana-Mu dalam hidupku.Ya Allah, jika aku bukan pemilik tulang rusuknya,janganlah biarkan aku merindukan kehadirannya…janganlah biarkan aku melabuhkan hatiku di hatinya.Kikislah pesonanya dari setiap pelusuk mataku,dan usirlah dia dari relung hatikuGantilah damba kerinduan dan cinta yang bersemayam di dada ini,dengan kasih dari dan pada-Mu yang tulus dan murni.Bantulah aku agar dapat mengasihinya hanya sebagai seorang sahabat.Tetapi jika Engkau ciptakan dia untukku, ya Allah,satukan hati kami…Bantulah aku untuk mencintai, mengerti dan menerima dia seadanyaBerikan aku kesabaran, ketekunan, dan kesungguhan untuk memenangkan hatinya.Urapilah dia agar dia juga mencintai, mengerti dan menerima aku dengan segala kelebihan dan kekurangan sebagaimana aku yang telah Engkau ciptakan.Yakinkanlah dia bahawa aku sungguh mencintai dan rela berkongsi suka dan dukaku dengannya.Ya Allah Maha Pengasih,dengarkanlah doaku ini…Lepaskanlah aku dari keraguan ini menurut kasih dan kehendak-Mu.Allah Yang Maha Kekal,aku tahu Engkau sentiasa memberikan yang terbaik buatku,luka dan keraguan yang aku alami pasti ada hikmahnya.Semuanya ini mengajar aku untuk hidup lebih dekat dengan-Mu,untuk lebih peka terhadap suara-Mu yang membimbing aku menuju jalan terang-Mu.bimbinglah aku untuk tetap setia dan sabar menanti tibanya waktu yang telah Engkau tentukan.Jadikanlah kehendak-Mu dan bukan kehendakku yang terjadi dalam setiap hidupku, Ya Allah.
         copy dari sini


dan ini untuk kawan-kawan semua.
:: Ya Allah, bahagiakanlah saudara kami yang masih sendiri untuk segera mendapatkan jodohnya, pasangan yang baik akhlaknya, mencintai dengan setulus hatinya, berani berkorban, sanggup bekerja keras, bertanggungjawab pd keluarga, kukuh aqidahnya & sanggup berjuang dijalanMu untuk mewujudkan Keluarga Sakinah, Mawaddah Wa Rahmah. Ya Allah, kabulkanlah doa kami, Amin. ::

Amin.Amin.Amin.Ya Rabalal Al-Amin.Semoga kita sentiasa dikurniakan jodoh-jodoh yang baik.yang boleh memberi perlindungan,membawa ke jalanNya.Semoga doa yang baik segera diperkenankanNya.Amin.

ecadwinkyasha nak buat new bloglist

this is re-post entry and sticky entry,sebab I akan pergi bercuti(lah sangat).I akan keluar daerah selama beberapa hari.alah,pegi Beaufort je,tengok orang kawen.esok petang kot pegi,balik mungkin ahad.mungkinlah.I  pun tak tahu,sebab bukan I yang drive.hikhik.so,nak bagi task ne kat korang,kalau boleh tolong promote la.Semua yang tinggalkan komen,I akan update hari Isnin kot,sebab time tu,I takde kelas.

.assalammualaikum.
I nak buka bloglist baru neyh.
so,dengan ini I nak mohon bantuan korang,
sesapa yang berminat....
boleh lah tinggalkan detail dalam ruangan komen.

nama korang. 
url blog korang. 
kategori blog.

oh yeee,kategori blog korang boleh tengok bawah neyh::


1) si cantik. (perempuan SAHAJA)
2) si kacak. (lelaki SAHAJA)
3) mereka photoG (hanya untuk blog yang menulis tentang photography SAHAJA).
4) dari dapur (untuk blogger yang menulis tentang makanan,resepi & yang berkaitan dapur)
5) tutorial (untuk blogger yang berkongsi tutorial bloglist)
6) unirazak blogger (pelajar,staff,bekas pelajart UNIRAZAK,dulu dikenali sebagai UNITAR)
7) GENG BLOG PINK. (ne kalau korang rasa korang sebahagian dari GBP)
8) SABAHAN Blogger. (only Sabahan Blogger invited here.hehe)

oke,setakat tu je kategori I dahulukan.nanti kalau ada lagi,I update lagi oke.
So,kalau korang nak I tolong korang,korang tolong diri korang buang sifat malas dan drop komen kat bawah neyh oke...sesama menolong sesama blogger boleh kan?!..sume bloglist  ini I akan muatkan kat sini: http://ecabloglist.blogspot.com/

UPDATE!!!!(15hb June 2011)

p/s:napa I buat page khas tuk bloglist?!.
sebabnya bloglist yang ada kat sidebar I neyh akan melambat loading blog neyh.itu antara perkara yang I cuba elakkan sebab I tau ramai blogger and my silent reader tak suka blog berat bila dorang singgah blog buruk I neyh.lagipun ruangannya terlalu minima sangat.I taknak,I nak kongsi (kalau boleh semua blog yang ada kat dunia neyh.haha).so,u'll tolong I pelbagaikan blog dalam bloglist I tue dengan u'll tolong diri u'll drop komen kat ruangan komen bawah ini.senangkan?!.Setakat neyh belum berkesempatan nak edit blog.ntah macam takde mood je.sorry kalau yang singgah sini dan rasa blog ne berat ek.